Денят накратко - 2 декември

19:00, 02 дек 19 25 2192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

България се сбогува със Стефан Данаилов; Борисов призова САЩ и Китай да се съобразят с чудовищните промени в климата, жестоко убийство във Варна и още:

***

Хиляди се сбогуваха с великия Стефан Данаилов

Хиляди отидоха до Народния театър "Иван Вазов", за да се сбогуват с легендата на българкото кино и театър Стефан Данаилов. С цветя в ръце граждани, политици, актьори и общественици изразиха дълбокия си поклон пред великия актьор.  Желаещи за последно да се простят с Ламбо образуваха безкрайна опашка пред Народния театър и останаха с часове на студа, за да отдадат почитта си към живота и делото на актьора. Поклонението продължи 4 часа, след което изнесоха ковчега, а присъстващите го изпратиха с аплодисменти. Заседанието на Столичния общински съвет днес започна с минута мълчание в памет на легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. За да остане следа, която да напомня за него, Калоян Паргов предложи улица или площад да носят името на актьора. 

Всичко за това как изпратихме Стефан Данаилов в последния му път и с какво ще остане в сърцата ни, прочетете в Акцента на деня, който днес е посветен на него.

***

Зелената сделка на ЕС

На конференцията за климата в Мадрид новото ръководство на ЕС призова за приемането на така наречената „зелена сделка“ не само на ниво Европейски съюз, но и в целия свят. „Зелената сделка“ на Европа предполага радикални реформи в икономиката, енергетиката и транспорта, които трябва да станат максимално „зелени и въглеродно неутрални“. Това ще струва на Европейския съюз около 3 трилиона евро. Брюксел обещава да покрие само една трета от тези разходи, а останалите ще бъдат осигурени от Европейската инвестиционна банка и самите страни от ЕС.

В своето изказване по време на 25-ата конференция по изменение на климат българският министър-председател Бойко Борисов отбеляза, че страната ни е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Той посочи, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи и посочи, че преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера“. Той отбеляза, че САЩ и Китай са най-големите замърсители в света и призова двете икономики да се съобразят с чудовищните промени в климата.

***

Равносметката от мониторинга на ЕС

В Брюксел вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутати и представители на съдебната власт направиха равносметка на 12-те години, през които в България действа Механизмът за сътрудничество и проверка. Вижте как всеки от тях разчете значението и резултатът от него.

***

Жестоко убийство разтърси Варна

Задръжаха 37-годишна жена от Варна за убийство на родния си баща. Тежкото криминално престъпление е било извършено на 28 ноември тази година в дома на 61-годишния Стоян с четири удара с нож. Смъртта му е настъпила вследствие на проникване в аортата. В дома на убития мъж е намерен ножът, както и други веществени доказателства, които уличават родната му дъщеря в умишленото убийство. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

***

Кой носи отговорност за сблъсъците след мачовете?

Словесните пререкания, прераснали във физическа саморазправа след мача между отборите на „Локомотив“ – София и „Хебър“, предизвикаха грубо нарушение на обществения ред. Има задържани. На стадиона не е имало нито един полицай, а охраната на мача е била поета изцяло от частна фирма. Според директора на СДВР ст. Комисар Георги Хаджиев и главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов отговорността за реда и сигурността по време на мачовете носи клубът организатор. Те бяха категорични, че държавата няма да допусне на подобни мероприятия да се ходи като на война. Започнала е проверка на фирмата, която е охранявала футболната среща.

***

Ново ръководство в ЦГМ

Столичните общински съветници приеха промени в ръководството на Центъра за градска мобилност. Румяна Милова ще е начело наЦГМ до избора на ново ръководство, което ще отнеме между 1 и 3 месеца. Избирането на нов състав на съвета на директорите се налага заради изтичащия му мандат. Нов съвет на директорите предстои да бъде избран и за останалите общински дружества.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама