Предаваме на австрийските власти "Вълка от София"

16:13, 02 дек 19 25 2365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският гражданин Гал Барак, който е разследван за измама в особено големи размери, ще бъде предаден на австрийските власти, реши Софийския апелативен съд. 31-годишният евреин, станал известен като "Вълка от София", беше задържан у нас в началото на годината като "мозъка" на крупна онлайн измама в ЕС.

Магистратите уважиха протеста на Окръжната прокуратура в столицата. В него е изразено несъгласие с изводите на СОС, че  европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган. Според държавното обвинение е пренебрегнато обстоятелството, че е налице одобрение на направеното искане от съд. Оспорва се становището на  преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената европейска заповед за арест не съдържа конкретни данни за обстоятелствата относно време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Съдът решава дали да бъде екстрадиран Гал Барак

Гал Барак е обвинен в пране на пари, участие в престъпна група и др. От съдържанието на европейска заповед за арест и предоставената допълнителна информация става ясно, че се касае за широкомащабна трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България. Вредите от нея от 2015 г. до този момент възлизат на над 10 милиона евро.

Израелският гражданин е бил задържан при напускане на България на ГКПП „Калотина”, като се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Израел.

Софийският апелативен съд е определил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама