Мониторингът над България: докога

16:59, 02 дек 19 / Политика 25 2550 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В Брюксел вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутати и представители на съдебната власт направиха равносметка на 12-те години, през които в България действа Механизмът за сътрудничество и проверка. Такъв контрол има само у нас и в Румъния. ЕК вече отправи препоръка за отпадане на механизма, очакват се становищата на ЕП и на Съвета.

Акцент на деня: ЕК потупа България и шамароса Румъния

Илияна Йотова определи като абсолютен прецедент въвеждането на механизма в двете страни при присъединяването им към ЕС. „По същество означава „пълноправно членство“ „под условие“. Такъв механизъм не бе въведен за Хърватия, която е последната приета държава членка“, коментира тя. Според вицепрезидента механизмът се е превърнал в политически инструмент, което е създало съмнения обективността му. Йотова беше категорична, че оценките за България са се превърнали в аргумент за двоен стандарт и даде пример членството ни в Шенген.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изрази надежда механизмът да отпадне скоро. „Ясната позиция на ЕК за прекратяване на механизма е добра оценка за предприетите реформи“, изтъкна той и уточни, че като добър знак се приема направеното от правителството за въвеждане на отчетността на главния прокурор и за гарантиране на съдебната независимост.

Илхан Кючюк от ДПС попита: „Каква е осезаемата последица от това, че България и Румъния са изведени пред скоби- механизмът пряко се обвързва с членството в Шенгенското пространство, въпреки изпълнените критерии“. „Последица, която и до днес оставя горчивото усещане за вторичното гражданство в Съюза“, заяви евродепутатът.

Ангел Джамбазки от ВМРО обяви: „Подобен механизъм освен че е излишен и неработещ, представлява двоен стандарт, който цели да покаже, че има едни две държави в края на ЕС, които са нарушителите, непослушните, немирните, които трябва да бъдат наказвани“. „Механизмът беше смокинов лист, който прикриваше и продължава да прикрива вътрешни проблеми на големи западноевропейски държави, като Франция, Германия, Холандия и др. Те търсят оправдание, понеже е политически некоректно да посочат извършителите на престъпления, свързани с бежанците и нелегалната миграция, които често са от техните колонии, посочват безопасните- гражданите на България и Румъния“, посочи той.

Главният прокурор Сотир Цацаров обърна внимание, че общата оценка за цялостния ефект за страната ни от процеса за сътрудничество и оценка е категорично положителна. „Докладите по механизма са колкото коректив, толкова и стимул. В огромния брой случаи са играли ролята на начало или катализатор на важни реформи за укрепване на върховенството на закона“, заяви той. „Време е за всички държави в ЕС да се прилага равна мяра, защото България вече далеч не е най- проблемната част от Съюза. Време е справедлива оценка и пълноправно членство. Нито сме най- грешните, нито сме държава втора категория“, заяви Цацаров.

Зам.- главният прокурор Иван Гешев изтъкна: „България е постигнала ясни и отчетливи успехи. Не бих могъл да скрия задоволството си от положителната оценка за страната ни“. „Постигнатите резултати са стабилни и процесът на реформа е необратим“, коментира той и допълни, че прокуратурата ще продължава да работи с неотслабващи темпове. „Механизмът е изчерпал своята полезност. Последните 1-2 години се използва основно за вътрешнополитически цели. Не съдейства за напредък“, каза още Иван Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама