Животът на улицата в изложба

19:20, 02 дек 19 / Любопитно 25 2252 Шрифт:
Topnovini

27 фотографии – уловени мигове от живота на хора, които оцеляват на улицата, с които работят кризисните центрове към Столична община, са подредени в Галерия „София“ на Столичната библиотека в изложбата „Следи от улици”, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Авторът Николай Миланов е социален работник по професия. Разказа, че винаги е имал интерес към фотографията, но той е обвързан с работата му. Николай обича близостта, неговите снимки са по-интимни и винаги иска разрешение от хората, които влизат в обектива му.

Снимка: БГНЕС

„Преди да ги снимам понякога разговаряме с часове, докато се отпуснат и аз видя човека, както си го представям да бъде. Моите портрети се правят отвътре навън. Първо ме интересува да се запозная с душата на човека и тогава да го заснема“, разказа Николай Миланов.

Той сподели, че най-трудната му фотография била на жена, която се опитвал да заговори в продължение на две години. „Тя се препитаваше от ровене по кофите и в рамките на две години се опитвах да я заговоря, тя е и глухоняма и отказваше, но след две години успях да я снимам и трябва да ви кажа, че кадърът се получи много добре“, каза мъжът.

Снимка: БГНЕС

Той разкри и защо предпочита черно-бялата фотография – за да се опита да улови характера и душата на тези хора.

Всичките портрети са заснети на улицата. „Няма портрет, който да е сниман в студио“, подчерта авторът. В лицата на тези хора той казва, че вижда как улицата им се е отразила. „Доста тежко, след като следите се виждат върху лицата им, доста негативно – те са загрубели, но в същото време тези хора имат чувство за хумор, имат интересни идеи за живота”, разказа Миланов. Той не скри, че го възхищава това как други хора се притесняват от дребни неща, а тези хора, въпреки че живеят на улицата, се борят за живота.

Изложбата се осъществява с подкрепата на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни” към Столичната община. 

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама