КНСБ има големи очаквания и претенции към новия социален министър

14:40, 03 дек 19 / Политика 25 2118 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНСБ изразява дълбоко съжаление за решението да бъде освободен Бисер Петков като министър на труда и социалната политика, който за Синдиката е бил един отговорен, диалогичен и  много професионално подготвен.

Конфедерацията изразява своята благодарност към Бисер Петков за съдържателното социално сътрудничество, уважителното отношение към ангажиментите и отговорностите на Синдиката като защитник на интересите на Работеща България и за всичко, което беше постигнато във времето на неговото управление. Ръководството на КНСБ желае на г-н Петков здраве и много успехи и удовлетворение в бъдещото му поприще и се надява, че със своята експертиза той ще продължи да бъде полезен на обществения дебат по въпроси със социален характер“, пише в становище КНСБ.

Официално: Деница Сачева е новият социален министър

Съставът на Министерския съвет е естествен прерогатив на Министър-председателя, който е в правото си да подбира хората, на които ще разчита в изпълнението на политическата програма на управляващите. Но статутът на министър на труда е особена позиция, за която добрият тон, взаимно уважение и духът на партньорство, по дълбокото убеждение на Конфедерацията, налагат и предварителни консултации и изслушване на представителните социални партньори, доколкото и те имат определени отговорности в социалната сфера.

Политологът Стойчо Стойчев пред ТОПНОВИНИ: Бисер Петков не се е сработил с Горанов

Конфедерацията на независимите синдикати посреща с надежда, претенции и големи очаквания новоизбрания министър на труда и социалната политика – г-жа Деница Сачева и пожелава на нея и на целия екип на МТСП  успех.

По традиция КНСБ ще продължи да работи усърдно с целия си експертен потенциал и с присъщата си критичност на лоялен социален партньор за  разрешаването на останалите неотложни проблеми в социалната сфера – довеждане на законовите промени по т.н. фаза на изплащане във втория стълб на пенсионната система докрай, продължаване работата по механизма за определяне на МРЗ за страната, както и подготовка за въвеждане на очакваната Директива за европейски минимални работни заплати и стимулиране на колективното договаряне. КНСБ ще настоява да се ускори работата по темите, които не получиха достатъчно развитие, но са изключително важни за правата на хората. Такива се неотложните промени в Кодекса на труда, които са свързани със празнотите в регулирането на заплащането на труда, колективното трудово договаряне и превръщането на минималните осигурителни прагове в минимални работни заплати в съответните сектори и браншове“, пишат от Конфедерацията.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама