Аврамова: Водата от "Студена" не е източвана заради ремонта на язовирната стена

15:03, 03 дек 19 / Политика 25 2539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко варианта за увеличаване на обема на язовир "Студена" са предложени от хидроинженери и ще бъдат обсъдени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството утре. Това обяви пред БНТ ресорният министър Петя Аврамова.

Нено Димов: Няма незаконна тръба от язовир „Студена”, има нерегламентирано източване

По думите ѝ, количества са отклонени и от Владайския канал като те варират в зависимост от валежите.

"Много спекулации се чуха относно случващото се с язовир "Студена". Искам да уточня, че ремонтът на язовирната стена приключи още през 2018 г. Не са източвани количества вода през лятото, за да се ремонтира стената. Търсят се варианти обаче за допълнителна модернизация на съоръжението", обясни Аврамова.

На въпрос дали ще бъде намален водният режим от първоначално планираните четири месеца, министър Аврамова обясни, че се прави всичко възможно и ако количествата в язовира го позволят, ще бъде възстановено възможно най-бързо непрекъснатото водоподаване.

Заради кризата с водата: Освобождават областния управител на Перник

Министърът разкритикува и съществуващия в момента воден режим като недостатъчно ефективен. По думите ѝ, заради честото спиране на водата се получават чести аварии и не е ясно колко ефективно се пести вода и какви са загубите заради възникналите аварии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама