Бивша служителка на НОИ източила 3 милиона лева

15:34, 03 дек 19 / Общество 25 2458 Topnovini
1

Три милиона лева щета е била нанесена на НОИ от неправомерно отпуснати пенсии. Това обявиха на извънреден брифинг в Пловдив шефът на полицията Йордан Рогачев, районният прокурор Чавдар Грошев и наблюдаващият Димитър Пехливанов, съобщи БГНЕС.

При разследването се очаква да излязат още източени пари, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. 

В крупната схема за измами са участвали бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря. 18 души, на които е предстояло пенсиониране, са ощетени със суми от 3000 до 16000 лв. Очаква се и техният брой да се увеличи.

Схемата, действала от 2016 г. до сега, е проста, но изключително ефикасна, добави той. Тя е замислена и осъществена от 62-годишната бивша служителка на НОИ, напуснала системата през 2009 г. и оттогава развивала частна практика.

Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка крупни суми, за да придобият необходимите „точки“ за пенсия, като обещавала пълно обслужване, предаде БНР. 

Вместо това обаче, тя задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми, съставяла документите с образец УП-30, уж доказващи липсващия трудов стаж. 

Подправяни са и много трудови книжки. Така, някои от клиентите и наистина започнали да получават  пенсии, но повечето чакали напразно. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето, заедно с НАП, също постепенно установили измамата.  

Преди да напусне НОИ преди десет години, измамницата е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето й по време на арестите вчера. За това престъпление – измама в големи размери, се полагат от 1 до 8 г. затвор, уточни прокурорът. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 7 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.