Изчерпани са всички 50 000 донорски карти, отпечатани са нови 30 000

16:09, 03 дек 19 25 1828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"50 000 донорски карти са изчерпани, но са отпечатани нови 30 000", съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов цитиран от БТА. В нея всеки желаещ може да изрази съгласието си да бъде донор на орган в случай на мозъчна смърт. Те нямат юридическа стойност.

"В една донорска ситуация при най-оптималния случай може да се спасят 6-7 живота, но в България това не се случва заради крехкото ниво на донорството", каза Иванов.

Ананиев: Донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело

"България е с най-ниска честота на донорите на 1 млн. души в цяла Европа", посочи доц. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия от Военномедицинска академия. "В страната ни годишно има около 22 донора, докато в Европа има 15-18 донора на милион население. Ако не се справим с донорството, дори и България да стане пълноправен член на "Евротрансплант", няма да получим орган", допълни още доц. Такоров.

"Много е важно да се проявява респект към близките на донора, както и да се спазва конфиденциалност, което в България не се случва", добави доц. Такоров. По думите му липсата на конфиденциалност е заради редките донорски ситуации в страната ни, но е добре занапред да се избягва. "Все още в страната ни трансплантациите са сензация и медиите подробно ги отразяват", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама