Путин: Отворени сме за сътрудничество с НАТО

16:18, 03 дек 19 / Свят 25 1954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Владимир Путин във вторник заяви, че Русия е отворена за сътрудничество с НАТО, съобщи БГНЕС. Думите му прозвучаха в момент, когато в Лондон започна двудневната среща на върха на Северноатлантическия алианс.

Лидерите на НАТО се събират в Лондон

"Нееднократно сме изразявали готовност да се противопоставим съвместно на реални заплахи, включително международен тероризъм, местни въоръжени конфликти (и) опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение", заяви Путин, предават руските информационни агенции.

Преди това Путин заяви, че приближаването на НАТО до границата на Русия представлява заплаха за сигурността на страната, съобщи РИА Новости. По време на съвещание, свързано с развитието на военноморския флот, държавният глава обърна специално внимание на провеждащата се среща на високо равнище на държавите-членки на НАТО.

Той напомни, че Алиансът е бил създаден, за да противодейства на Съветския съюз.

Сега не съществува нито Съветски съюз, нито Варшавски договор, т.е. военен съюз. Но НАТО не само продължава да съществува, а и се развива. В момента на създаването му в него са членували 12 държави, а сега са 29. Общите военни разходи на страните от Алианса надхвърлят 70 % от световния обем военни разходи”, подчерта Путин.

Според него, блоковите стереотипи на мислене от миналото не могат да бъдат добър инструмент за търсене и намиране на ефективни решения.

„Трябва да отчитаме факта, че разширяването на НАТО, развитието на неговата военна инфраструктура близо до руските граници са част от потенциалните заплахи за сигурността на страната ни”, подчерта Путин. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама