Макрон: Турция понякога си сътрудничи с „Ислямска държава“

18:38, 03 дек 19 / Свят 25 2309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон обвини турските сили, че понякога работят с бойци, свързани с групировката „Ислямска държава“, при операцията им в Северна Сирия.

"Когато погледна Турция, сега те се борят срещу онези, които се биха заедно с нас. И понякога работят с марионетки на Ислямска държава“, каза Макрон на пресконференция в Лондон с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Най-влиятелният човек в Европа е Еманюел Макрон?

Макрон ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-късно през днес преди срещата на върха в НАТО.

Той настоя, че не трябва да се правят компромиси с „Ислямска държава“ и че действията на Анкара спрямо кюрдските милиции в Северна Сирия, които помогнаха в борбата с терористичната групировка, показват липса на координация в НАТО.

Заев: Северна Македония е потвърдена като 30-ти член на НАТО

"Загубихме сътрудничество с Турция по сигурността, търговията и миграцията", каза Макрон и добави, че на срещата на върха трябва да се направят разяснения за това как е възможно член на Алианса да работи, да се интегрира и да купува неща от Русия. 

Според Макрон друго нещо, което трябва да се изясни е дали Турция трябва да остане член на НАТО, ако Ердоган наистина забави решението на Алианса за Балтийските страни. Турският лидер заяви, че страната му ще наложи вето на организацията във връзка с отбраната на тези държави, освен ако не получи подкрепа за борбата си срещу кюрдските сили в Северна Сирия.

Гърция замразява диалога с Турция

Френският лидер заяви още, че стои зад думите си, че НАТО преживява състояние на „мозъчна смърт“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като много оскърбително изказването на френския си колега. 

Тръмп заяви, че бил много изненадан от тези думи на Макрон и ги намира за много опасни за Франция. "Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция", увери американският президент и отбеляза, че възнамерява да обсъди въпроса с Макрон по-късно днес.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама