Десет са кандидатите за президент на Хърватия

19:10, 03 дек 19 / Свят 25 2285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в полунощ изтича срокът за подаване на документите на кандитатите за президентските избори в Хърватия на 22 декември. 

Кандидатурите трябва да бъдат придружени с необходимия брой от най-малко 10 000 подписа в тяхна подкрепа, съобщи държавната телевизия ХРТ, цитирана от БНР.

Президентът на Хърватия официално откри кампанията си за втори мандат

Досега са постъпили кандидатурите на Зоран Миланович, Мислав Колакушич, Неделко Бабич, Деян Ковач, Анто Джапич, Мирослав Шкоро, Колинда Грабар-Китарович и Дарио Юричан, а Влахо Орепич се отказа от кандидатурата си, въпреки че беше събрал подписите.

Иван Пернар обяви, че ще подаде кандидатурата си днес в 22:00 часа. Очаква се и кандидатурата на Катарина Пеович. Бройката на потенциалните кандидати обаче не е окончателна.

За президентските избори преди 15 години имаше рекорден брой кандидати - 13. Най-малко кандидати за президент на Хърватия, само 4, имаше преди 5 години - Колинда Грабар-Китарович, Иво Йосипович, Иван Синчич и Милан Куюнджич.

След изтичането на срока за предаване на кандидатурите в полунощ комисията трябва да провери подписите и да обяви списъка на кандидатите. От този момент започва да тече президентската кампания, която неофициално започна още през лятото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама