Зимна обстановка в голяма част от страната (Обновена)

11:00, 04 дек 19 25 3604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6:51, Обновено в 9:03

 

608 снегопочистващи машини работят към момента в цялата страна, 1800 са в готовност, съобщи Даниел Величков, директор на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ, пред БНТ.

"Остава ограничението за тежкотоварно движение в област Смолян, проход Предела и Троян-Кърнаре. Имаме мъгли по магистрала "Тракия" на териториите на област Велико Търново и Разград", съобщи Величков.

Тази сутрин сняг вали на проходите „Пампорово“ и „Рожен“. Слаб сняг вали и на прохода „Печинско“ и на пътя за Средногорци, съобщи дежурният в Областното пътно управление – Смолян пред БНР.

Движението се извършва при зимни условия. Шофьорите трябва да бъдат внимателни, тъй като има опасност от падащи камъни. Пътните настилки в планинската област се обработват, заради очаквани заледявания през нощта.

С изключение на област Смолян, всички останали области засега са с код жълто. В Смолян снеговалежът е от мокър сняг, добави експертът.

Той съобщи, че машините не са спирали да работят и пътната настилка се обработва превантивно - магистралите са осоляват, първокласните пътища - също, на третокласните се използват смеси от сол и пясък.

135 машини са обработвали пътищата срещу заледяване през нощта по трасетата на градския транспорт в столицата и основни улици във всички райони, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Специално се обработват срещу заледяване стръмни участъци и квартални улици в районите „Панчарево“, „Витоша“, „Овча купел“ и общинския път Доброславци – Балша.
Пътя към Алеко във Витоша е опесъчен и отворен за движение.

"Не всички 166 машини бяха по улиците на София през изминалата нощ, но всички бяха в готовност. Доста хора вече знаят, на 67 точки са разположени. Като цяло нощта беше сравнително спокойна. Основният снеговалеж спря около 2 часа", обясни старши инспектор Тони Стаменов от Столичния инспекторат.

"Имаше няколко проблеми на планината Витоша. Там недобросъвестни шофьори на МПС предизвикаха ПТП, защото не са готови за зимата", каза още той.

За непочистените спирки на градския транспорт санкциите достигат до 2000 лв. на спирка, така че самите фирми имат интерес да почистят, добави експертът. За непочистен тротоар глобите започват от 50 лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви, че има информация от всички областни пътни управления. „Всички имат готовност. Цяла нощ са работили в проходите и високите места. Нямаме проблеми, нито криза в някое населено място,“ коментира тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама