Калфин: Проблемът за болничните идва от това кой да плати

08:54, 04 дек 19 / Политика 25 1973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблемите с фалшивите болнични и ТЕЛК-ове не трябва да се търсят в социалната система. Преборването с тези проблеми ще стане с електронни документи. "Очевидно някой има интерес това да не се случва". Това коментира бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ.

"Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в социалната система, те се издават от здравната система, от медицинските специалисти. Ако искаме да се преборят с тези дефекти и пробойни, трябва да говорим за електронна здравна карта, електронни документи. Очевидно някой има интерес това да не се случва. Не е виновен министърът на труда и социалната политика", отбеляза Калфин.

Държавата започва цялостен анализ за проблема с болничните

Относно идеята първият ден от болничните да не се заплаща от работодателите, той е на мнение, че проблемът е възникнал от това кой трябва да ги плати. "Всички знаят, че има измами. НОИ сме всички ние, нашите данъци отиват там. Пресечната точка е не кой да плаща за измамите, а как да се намалят", добави той.

Акцент на деня: Родителска психоза с предизборна окраска

По въпроса за Закона за социалните услуги, който влиза в сила през януари, Калфин заяви, че той е добър, но има много хора, които са притеснени за някои текстове и трябва да се влезе в диалог с тях, за да се изяснят. Като пример, бившият министър посочи това, че дете може да бъде изведено от семейството, само ако има пряка заплаха за живота му.

"Много ме е страх този закон, който по принцип е добър, да не се обърне както Истанбулската конвенция. Трябва да се мине през законодателно изясняване на термините, за да се успокоят хората", добави Калфин.

Политологът Димитър Ганев пред ТОПНОВИНИ: Бисер Петков не успяваше да сваля напрежението

Относно недоволството около смяната на социалния министър, Калфин заяви, че е нормално това да предизвика дебати. "Това е политически въпрос, той не е технически. Тук става въпрос за политика - коя е сбъркана и коя ще бъде продължена", коментира той.

Бивша служителка на НОИ източила 3 милиона лева

Относно схемата за източване на НОИ чрез фалшиви документи за пенсиониране, Калфин коментира, че това е възможно, тъй като става дума за досиета преди 1997 г., когато в НОИ не е имало електронен архив.

"НОИ има електронна информационна система от 1997 г. Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават само трудовите книжки и затова е възможна тази измама. В случая става въпрос за стаж, НОИ няма начин да прецени дали едни документи са верни или не, ако са преди 1997 г. Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от НОИ", обясни бившият министър.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама