Защо булевард в София се сдоби с огромни паркоместа?

09:30, 04 дек 19 25 2316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паркоместа, достатъчни да паркира малък камион на пуснатия само преди дни бул. "Патриарх Евтимий" в София. За сметка на това няма бус лента или велоалеи. Новите паркоместа са с 2,5 метра по-дълги от старите. Този пореден ремонт възмути граждани.

„Габаритът и профилът на булеварда бяха запазени във вида, в който той беше и преди започването на строителните дейности по метростанцията. Отново има обособени три ленти за движение на автомобили, има и обособени места за паркиране по 45 градуса от едната страна, а от другата – северния тротоар, то е успоредно. Пропускателната способност е запазена, запазен е и броят на паркоместата”, обясни пред Нова телевизия Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика” на Столична община.

Той допълни, че паркоместата са такива, защото в дължината им е заложен габаритът, който е предвиден за изграждането на предвидената велоалея. Към момента тя не може да бъде изградена в цялост, предвижда се реконструкция на тротоарната настилка и изместване на шахтите в района на „Петте кьошета” и бул. „Витоша”.

„Част от маркировката е стара, но това няма да доведе до объркване на шофьорите. Резервирането на този габарит ни гарантира, че няма да се преправя нищо по новия участък. Булевард „Патриарх Евтимий няма да бъде затварян догодина”,  заяви още Петров.

Недоволство от новия булеварди и големите паркоместа изразиха и от Спаси София. Те са изпратили отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова. В него те критикуват решението на Столичната община да "изостави от проекта предвидената БУС лента и велосипедни алеи и призовават Фандъкова за спешно свикване на работна група, която да изработи нов проект, който взима предвид и нуждите на останалите участници в движението".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама