Лари Пейдж и Сергей Брин отстъпват управлението на Google

13:46, 04 дек 19 / Свят 25 1976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лари Пейдж, главен изпълнителен директор и съосновател на Google и на компания майка Alphabet, обяви, че ще се оттегли от поста си, за да бъде заменен от изпълнителния директор на Google Сундар Пичай (Пичай Сундараджан), който оттук нататък ще поеме и двете мениджърски роли.

И другият съосновател на Google - Сергей Брин, ще отстъпи поста си на президент на технологичния интернет гигант.

"Никога не сме били хора, които да държат на ръководните роли, когато смятаме, че има по-добър начин за управление на компанията", посочиха в съвместно изявление Лари Пейдж и Сергей Брин, предаде БТА.

"Компаниите Alphabet и Google повече не се нуждаят от двама главни изпълнителни директори и президенти. Занапред Сундар Пичай ще бъде главен изпълнителен директор както на Google, така и на компанията майка Alphabet", добавиха те.

По този начин съоснователите на Google отстъпиха от лидерските си управленски позиции в интернет гиганта, който те основаха пред 21 години, превръщайки го в една от най-влиятелните и една от на скъпите компании в света.

Лари Пейдж и Сергей Брин основаха Google като студенти от университета в Станфорд през 1998 година и развиха бързо компанията, за да я превърнат в една от най-големите сили на новото хилядолетие. Интернет търсачката на Google успя бързо да изпревари конкуренти като Yahoo и Microsoft, получавайки значителна част от трафика за търсене, придобивайки в последствие дигиталната рекламна компания DoubleClick и сайта за видео споделяне YouTube. Последва придобиването и на компанията за мобилни операционни системи Android, което катапултира Google далеч отвъд нейната основна функция на интернет търсачка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама