УЕФА порица Борис Джонсън за коментарите му след мача България - Англия

14:15, 04 дек 19 / Спорт 25 2722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкритикува остро премиера на Великобритания Борис Джонсън за коментарите му след расистките скандали по време на мача между България и Англия в София през октомври.

Ден след двубоя Джонсън заяви, че проявите на расизъм на Националния стадион "Васил Левски" са "отвратителни" и разкритикува УЕФА за бездействието срещи подобни инциденти.

В Англия: Наказанието на България от УЕФА е твърде леко

В интервю за британския таблоид Мирър Чеферин обвинява Джонсън, че именно той подхранва расизма в Европа, припомняйки репликата му, че жените, които носят бурки, приличат на "пощенски кутии", съобщава БГНЕС.

"Когато политик, който нарича жените с бурки "пощенски кутии", публично заклеймява УЕФА, трябва ли изобщо да отговаряме на това? Мислите ли, че това е искрено? Хайде стига. Ситуацията в Европа става все по-напрегната. Когато виждаме висши политици, премиери и президенти на страни, които са расисти, които са били сексисти, това е грешно", коментира Чеферин.

Президентът на УЕФА все пак признава, че европейската футболна централа трябва да засили битката си с расизма по стадионите.

Борисов: С британския премиер категорично осъдихме расистките прояви

Той разкри, че дисциплинарните наказания срещу расизма ще бъдат променени на следващия Конгрес на УЕФА през март.

"Трябва да имаме различна перспектива и по-ясна представа кое е правилно и грешно. Искаме да бъдем по-конкретни. Работим върху това", каза Чеферин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама