Светът се сбогува с паметни личности през 2019-а

15:00, 29 дек 19 / Свят 25 2566 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

2019-а беше белязана от кончината на бележити исторически личности - политици, творци, спортисти. От велики държавници като Жак Ширак, през диктатори като Робърт Мугабе, до музиканти като Жоао Жилберто и Шабан Шаулич, дизайнери като Карл Лагерфелд и спортисти като Ники Лауда.

Жак Ширак

сн.: ЕПА/БГНЕС

На 86 години на 26 септември почина бившият премиер и президент на Франция Жак Ширак.

Жак Ширак беше един от последните големи държавници в Европа, които определяха развитието на световната политика през втората половина на ХХ век и началото на ХХI. Той остава в историята с това, че през 2003 г. публично се противопостави на САЩ във връзка с инвазията в Ирак.

Карл Лагерфелд

сн.: ЕПА/БГНЕС

Легендарният дизайнер Карл Лагерфелд ни напусна на 19 февруари на 85-годишна възраст.

Лагерфелд е артистичен директор на емблематичната модна къща, създадена от Коко Шанел, повече от три десетилетия. Любител на фотографията, автор на няколко книги, притежател на собствена художествена галерия в Париж и основател на издателство, той създава и аромати.

По непотвърдени данни дизайнерът оставил всичко, което притежава, на любимата си котка Шупет. 

В навечерието на Коледа друг именит дизайнер напусна този свят - италианецът Емануел Унгаро. Дизайнерът, който се оттегли от модата през 2004 г., почина след две години в "отслабено" здравословно състояние.

Ники Лауда

сн.: ЕПА/БГНЕС

Трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда си отиде на 21 май на 70 години. Легендарният австриец спечели титлите през 1975 и 1977 г. с „Ферари” и през 1984 - с „Макларън”. През 76-а като по чудо оживява при катастрофа на пистата.

След края на кариерата си като пилот във Формула 1, той беше предприемач във въздушния транспорт, а през последните години беше и в ръководството на отбора на „Мерцедес” във Формула 1.

Шабан Шаулич

Легендарният Шабан Шаулич загина при автомобилна катастрофа на 17 февруари на 67 години.

Наричаха го Краля на сръбската народна музика. Сам разказва, че се качва на сцената едва на 8 години и повече не слиза от нея. В дискографията си има над 30 издадени албума.

Жоао Жилберто

сн.: ЕПА/БГНЕС

Бащата на стила боса нова - Жоао Жилберто, почина на 88 години на 6 юли. Носител е на няколко награди "Грами", издал е десетки албуми.

За него Стан Гец казва: "Жоао Жилберто е най-характерният певец на нашето съвремие. Новатор, той пее с топлота, без вибрато, с безупречно и неповторимо чувство за ритъм, с интимност. И всичко това – удвоено от звука на китарата. Той е уникален, един от наистина великите в музиката!”.

Мари от Roxette

сн.: ЕПА/БГНЕС

След 17 години борба с коварния рак светът се прости с Мари Фредриксон от Roxette. Мари, която десетилетия наред ни зовеше "да слушаме сърцето си".

Шведският дует получи световна слава през 90-те години с хитове като "It Must Have Been Love". Продава над 80 милиона албума по целия свят. Песента им „It Must Have Been Love“ влиза в саундтрака на "Хубава жена" с Ричард Гиър и Джулия Робъртс.

Майка на две деца, тя беше диагностицирана с тумор на мозъка през 2002 година, но влезе в ремисия и няколко години по-късно се завърна на музикалната сцена. Към 2016 година обаче болестта се завърна и лекарите я посъветваха да прекрати кариерата си. Тя почина на 61 години.

Мари Фредриксон ще остане в сърцата на милиони нейни фенове с чувствените си балади, изпълнени по неповторим начин, с волята си за борба и живот, с темпераментното присъствие на сцени и екрани – просълзяваща, вдъхновяваща, провокативна и истинска.

Робърт Мугабе и Мохамед Морси

сн.: ЕПА/БГНЕС

На 6 септември почина дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст.

Той се задържа на върха на държавната власт в продължение на 37 години, използвайки репресии и страх, докато накрая не беше свален, когато доскоро лоялните към него генерали се обърнаха срещу него.

сн.: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина на 17 юни, след като получи пристъп в съда по време на едно от делата срещу него. Властите обявиха, че е починал от инфаркт.

Мохамед Морси беше свален от армията след масови протести само година, след като беше избран за първия демократичен лидер на Египет след падането на Хосни Мубарак.

Сред останалите големи имена в световната история, отишли си през годината, са италианският режисьор Франко Дзефирели, известната американска писателка Джудит Кранц, легендарният фотограф Питър Линдбърг, модният дизайнер Патрик Луи Вюитон, правнук на основателя на модната къща Louis Vuitton, легендарният чешки певец певец Карел Гот, бившият съветски дисидент и писател Владимир Буковски, рок барабанистът Джинджър Бейкър, кукловодът Карол Спини, изиграл Голямото пиле и Оскар Мърморкото в детския тв сериал "Улица Сезам".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама