Танева: 10 млн. лв. са предвидени за увеличение на заплатите в БАБХ

15:56, 04 дек 19 / Политика 25 2264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Всичко, което беше възможно в рамките на тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ и всички, разбира се според техния принос и оценка, ще получат увеличение на възнагражденията през следващата година. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева днес в отговор на журналистически въпрос за това доколко е основателен днешният протест на служителите от Българската агенция по безопасност на храните и искането им за отделяне на бюджета им от този на МЗХГ, както и увеличаване му с 40 млн. лева, пише БТА.

Протестиращи: В БАБХ всеки ден е черен петък

Танева припомни, че за първи път такова увеличение на заплатите в системата на БАБХ е инициирано по време на първия й мандат. "Това като политика и като разбиране ще го продължа. Имаме в бюджета над 10 млн. лева предвидени за увеличение на заплатите. Така че всичко, което е възможно, е направено, в това число и с приетата промяна за компенсиране на дефицита, който беше натрупан в системата през годините", каза министър Танева.

На въпроса как ще коментира исканията за увеличение на консумативите и техническо оборудване в агенцията, Танева каза: "Всеки може да има подобни искания на която и да е позиция, от което и да е работно място - и в държавната администрация, и в частния сектор и във всяко от тях може да се намерят основания, но всеки може да се разпростира според възможностите си". Като граждани обаче на първо място не трябва да забравяме, когато искаме, да си задаваме и въпроса - " а какво дадохме", коментира още министър Танева.

Помолен за коментар по същата тема изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков посочи, че бюджетът на агенцията не може да бъде изваден от МЗХГ. "На всеки не му достигат парите, но бюджетът не е бездънен, той е разчетен според възможностите на държавата", посочи той. По думите на Паскал Желязков заплатите в БАБХ винаги са били осигурени, министерството винаги се е отнасяло положително към исканията им и той недоумява защо имало такава нагласа за недостиг на пари. Апаратура и техника имало достатъчно, макар винаги да може и повече. Тази година само е закупен нов апарат за диагностика на африканската чума по свинете и сме втората лаборатория в ЕС с подобен апарат“, посочи шефът на БАБХ. Лабораториите във Велико Търново и Стара Загора също били снабдени с подобна апаратура за диагностика. Относно недостигът на кадри от ветеринарни лекари проф. Желязков не отрича проблема. Повечето завършващи млади лекари заминавали в чужбина, но с този проблем трябва да се справя държавата.

Работещи в Българската агенция по безопасност на храните протестираха днес на площад "Независимост". Протестният митинг се организира от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама