TEDxVitosha 2020 представя истории, достойни за роман

09:00, 05 дек 19 25 3224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от най-очакваните и вдъхновяващи годишни мероприятия, събиращо световни мислители и дейци от света на технологиите, бизнесa, дизайна, науката, които споделят своя опит, истории и понякога революционни идеи идва в София на 25 януари. Сред TED лекторите в световен мащаб  са Бил Гейтс, Сър Ричард Брансън, Исабел Алиенде и много други.

Еднодневното събитие TEDxVitosha ще се проведе в театър „Азарян“ под наслов „Високо. Високо. Високо“ и благодарение на него на едно място ще видите 18 вдъхновяващи личности от България и от чужбина, личности с коренно различни призвания и професии, обединени от едно – изкуството да превръщат и най-смелите мечти в реалност.

Представяме Ви лицата на тазгодишното издание:

Ши Хенг И

Повече от 30 години мастър Ши Хенг И практикува и изучава взаимодействието на тялото и ума.  Има академично образование, но предпочита живота в манастира Шаолин Темпъл Юръп (Shaolin Temple Europe), който се намира в Отерберг, Германия. Като съвременен монах, мастър И носи смартфон в гънките на дрехата си, защото не вижда противоречие да живее едновременно с древното знание и високите технологии.

 

София Калинова

Тя специализира в най-старото юридическо училище в Ирландия, защото иска да стане първият глух адвокат в страната и да може да пледира във висшите съдилища. София е изпълнителен директор на Ирландската комисия за правата на човека и равенството, а на доброволчески начала – член на борда на директорите на Ирландския съюз на глухите. През 2015 г. на церемония в Япония София Калинова е отличена като една от десетте най-изявени млади личности в света.

 

Шуанги Ли

История като от филм е тази на Шуанги Ли, родена в провинциален Китай, която на 13 години поради малтретиране от страна на съучениците си, е принудена да напусне училище. Започва сама да учи английски език, наизустявайки пиесите на Шекспир. След като открива, че средновековният английски не е много приложим в съвремието, продължава самообучението си с програмите на  BBC. Случайна среща в автобуса променя живота й завинаги. Успява да напусне Китай и завършва образованието си в един от  академично най-взискателните колежи в САЩ.

 

Иван Зорзетто

След 11 години като рецепционист на хотел и срещи с неизброимо много клиенти от цял свят, той вече знае много за човешката природа. И това го насочва да се присъедини към международна консултантска компания, да натрупа богат списък от умения, които днес могат да превърнат всеки проект в успешен. В присъствието на една цигулка Иван Зорзетто ще ви пренесе в свят на изпитания. И високи достижения.

 

Кирил Петков

Когато си завършил Harvard Business School и си бил ученик на Майкъл Портър, пътищата пред теб са широки като магистрали. Особено в САЩ. Днес Опра Уинфри рекламира неговия пробиотик в собственото си списание. Тенисистът Новак Джокович също е почитател на създадените от Кирил пробиотици (с два световни патента). През 2007 г. Кирил Петков инициира “Харвардски курсове” към Стопанския факултет на  СУ „Климент Охридски“. 

 

Дейвид Болински

Дейвид работи по създаването на образователен анимационен интерактивен онлайн курс по биология за обществените колежи в САЩ. В него учениците буквално могат „да летят“ в моделите на неврона, в клетките на бактериите и на растенията, да местят протеини, да внасят и добавят вещества и да виждат мигновено какви са последствията от съответната намеса. Днес виртуалната и добавената реалност окриват нови полета за развитие пред анимираното обучение. Чрез тях Дейвид Болински и екипът му разработват първия пълен курс по молекулярна и клетъчна биология на насекоми за ученици в средното училище, като насърчават младежите не само да учат, но и „да продължат нататък“. 

 

Теа Кусева

Когато чуем, че някой млад българин е на добра позиция в компания от петорката FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) си казваме: „Браво!”. А когато това е жена, работила успешно и за Google, и за Apple, няма как да не възкликнем: “Това е изключително постижение!“ Е, Теа Кусева е опитала и от меда, и от жилото на това да си във въртележката на съвременните високи технологии. В световните корпорации Теа усвоява безценни умения да организира стотици специалисти от няколко континента за едно събитие. Рискува... и днес DATEL на Теа подготвя световно събитие в Excel индустрията.

 

Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова е може би най-награждаваният разследващ журналист у нас. 26-годишната й кариера е ярко отражение на непоколебимия й нерв и усет за детайла в новината. 50-те й филма са безспорен мотив да бъде избрана за “Репортер на десетилетието” в bTV. Както и да попадне в класацията на 100-те на влиятелни жени в България. А днес цяла България знае, че от няколко месеца, след принудителното напускане на Нова телевизия, Миролюба Бенатова е лицензиран таксиметров шофьор. Напоследък практикува журналистика като хоби.

 

Иън Джаксън

Иън играе водеща роля в успешното разработване на 5-годишния стратегически план на WWF България. Опитът му като координатор на общности в Норвегия, мениджър на еко-проект в Найроби и експерт-преподавател за кадри за тайландското правителство, сега служи на България и нейните природозащитни инициативи. На пръв поглед някои от заниманията му може да звучат далечни и странни на хората от града, но просветителският плам на Иън им придава ореол на героичност. Ще се уверите лично.

 

Д-р Атанас Скатов

Току-що завърналият се от изкачването на 10-тия си осемхилядник д-р Атанас Скатов, ентомолог, е Зелената личност на България за 2019 г. Целта на Атанас не е в името на рекорда, въпреки че е постигнал доста такива. В паузите между две експедиции алпинистът се превръща в писател и така вече е създал пет книги, за планинските върхове - естествено. Шестата ще бъде представена и на TEDxVitosha 2020.

 

Цветелина Николова

Тя е най-младата българка с Master of Science in Wine Management в изключително престижната OIV (International Organization of Vine and Wine). Вдъхновена от световния опит и наученото там, Цветелина посвещава творческата си енергия на визията да постави България на винената карта на света.

 

Илиан Илиев

За 30-годишната си кариера Илиан успява да сътвори 15 самостоятелни изложби и 3 чудесни деца, които нарича „моето съкровище“, да преподава в HRC Culinary Academy у нас и в безброй мастър класове по кулинарен стайлинг и фотография по света. Да издаде четири книги, една от които с негови авторски рецепти. И, да, ако питате защо на английски изписва името си с малка буква – ами, за да не го бъркат с Лилиан.

Кои лица ще се включат още, ще разберете като продължите да ни следите на TEDxVitosha 2020 .

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама