Босна за първи път поема контрола върху въздушното си пространство

21:00, 04 дек 19 / Свят 25 3287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път от войната през 90-те години на миналия век в полунощ Босна и Херцеговина поема контрола върху въздушното си пространство, съобщиха властите. Според тях с този акт се отваря нова глава в историята на страната, предава БГНЕС.

През последните три десетилетия въздушния трафик в Босна се контролираше в най-голяма степен от съседните Хърватия и Сърбия, които имаха това задължение още от времето, когато и трите държави бяха част от Югославия.

През 2014 г. Босна започна да наблюдава полетите на височина под 10 000 м, което представлява около 20% от въздушния трафик над нейната територия.

В четвъртък В четвъртък Агенцията за аеронавигационно обслужване на Босна (BHANSA) ще поеме трафика на всякакви височини след години натрупване на експертиза и инфраструктура.

"Отваряме нова глава в гражданското въздушно пространство. Това е резултат от непрекъснатите инвестиции в инфраструктура, оборудване и човешки ресурси", каза пред журналисти директорът на BHANSA Даворин Приморак.

Агенцията е обучила около 70 нови контрольори за взимане под управление и се очаква да внася около 35 милиона евро допълнително всяка година като данъци, пари, които Белград и Загреб досега си деляха.

Босна се бори за възстановяване след опустошителната война между 1992 и 95 г. между етническите сърби, хървати и мюсюлмани.

Мирно споразумение прекрати кръвопролитията, но остави страната трудно работеща поради тромава система за държавно управление, понякога клоняща към парализа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама