След скандала с руския шпионин: И Русия обяви български дипломат за персона нон грата

10:08, 05 дек 19 25 2284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, съобщи МВнР.

Изгоненият руски шпионин опитал да вербува шеф на специална служба

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Откриха шпионин в посолството на Русия у нас

Припомняме, че през октомври българската спецпрокуратура откри шпионин в посолството на Русия у нас. Тогава стана ясно, че от 2018 г. дипломатът е провеждал срещи, включително с ръководен служител с достъп на класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО. Чувствителната информация е събирана в продължение на година - от септември 2018 г. Заради дипломатическия имунитет на руснака не беше повдигнато обвинение, но той напусна държавата ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама