През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи

11:10, 05 дек 19 25 2077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2019 година, в сравнение с миналата 2018, се обучават повече инженери, лекари и учители и по-малко икономисти, юристи и администратори.

Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество", по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019 г., предаде репортер на БГНЕС.

От думите му стана ясно още, че безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска, едва 2.2%. Той направи сравнение с 2014 г. когато тя е стигала до 7% в определени направления.

"Днес, безработни висшисти на практика няма, но половината от тях се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Този проблем засяга по-скоро завършилите степен „Бакалавър“, отколкото „Магистър“ – над 60 % от магистрите се реализират на позиции, изискващи висше образование, а при бакалаврите този процент е под 36%“, посочи той.

Сред специалностите, в които висшистите заемат позиции, изискващи завършено висше образование са на първо място „Военно дело“, „Медицина“, „Фармация“, „Общество и здраве“.

От обратната страна на статистиката, най-малко от завършилите специалност „Туризъм“ се реализират на позиции, изискващи завършено висше образование. Сред другите специалности са „Биотехнологии“, „Животновъдство“, „Хранителни технологии“ и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама