Химн на Чили срещу сексуалното насилие завладява света

18:40, 05 дек 19 / Свят 25 2637 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди жени окупираха Националния стадион в столицата на Чили, за да се противопоставят на сексуалното насилие – най-новата проява на надаване на боен вик, привлякла общественото внимание в седмици на национални вълнения.

Жени от всички възрасти от и извън Сантяго, облечени в черно и носещи червени шалове и превръзки на очите, се събраха на спортния терен след призив в социалните мрежи.

"Вината не е в мен, нито къде ходя, нито как съм облечена... Насилникът си ти!", пееше групата, тропайки с крака и размахвайки ръце в хореография, която през последните седмици превзе цялата страна и по света.

Подобни спектакли се изпълняват от жени и в Париж, Барселона и Мексико Сити.

"Беше страхотно преживяване да споделя това с хиляди и хиляди жени", казва 66-годишната Жаклин Сейнтар след демонстрацията в сряда, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Първоначално създаден от феминисткия колектив „LasTesis“, базиран в чилийския морски град Валпараисо, спектакълът спечели хилядно подражание след съобщения за полицейско насилие над жени и в демонстрации в цялата страна след като недоволството срещу правителството набра скорост.

Първитеи протести избухнаха в средата на октомври по линиите на метрото, но бързо прераснаха в най-тежкото огнище на социални вълнения след края на диктатурата на Аугусто Пиночет преди близо 30 години.

Яростни чилийци излязоха на улиците през седмиците оттогава, за да протестират срещу социалното и икономическото неравенство.

Повече от 3 500 жени са били убити в Латинска Америка и Карибите при актове на насилие миналата година, сочат данни на ООН.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама