Ердоган: Няма да се изтеглим от Сирия преди победа над всички терористи

11:48, 05 дек 19 / Свят 25 1365 Topnovini
1

''Турция няма да напусне Сирия, докато не победи всички терористични групи там'', заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в сряда вечерта след срещата на върха на лидерите на НАТО в Лондон.

Изказвайки се на среща с турски граждани в Лондон, президентът Ердоган също изрази критики по отношение на позициите на чуждестранни служители и на страните по отношение на антитерористичните операции в Турция, предава БГНЕС.

"Турция е независима във външната си политика и не търси разрешение от други (за стартиране) операции (които счита за необходими) за собствената си сигурност", каза Ердоган.

"Онези, които смятаха, че биха могли да дресират Турция с тероризъм и изнудване, сега чувстват неудобството от неуспеха да постигнат целта си", добави той.

Турция връща обратно заловени джихадисти в родните им страни

Турция на 9 октомври започна операция „Мирна пролет“ в северна Сирия на изток от река Ефрат, насочена срещу кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН). Анкара твърди, че с тази офанзива цели да осигури границите на Турция и да помогне за безопасното завръщане на сирийските бежанци.

Ердоган също така подчерта, че за Турция териториалната цялост на Сирия е от първостепенно значение, като каза: "Не сме хвърлили око на сирийската земя, но тези, които го правят, трябва да напуснат."

Ердоган засегна и възхода на крайната десница в света. Той каза, че неонацистките организации са толкова опасни за мира и бъдещето на човечеството, колкото Ислямска държава или ПКК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.