Наш дипломат персона нон грата в Русия: коментарът на депутатите (Обновена)

14:20, 05 дек 19 / Политика 25 3006 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Руското външно министерство обяви за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Действието на страната е реципрочно на обявяването за персона нон грата на руски дипломат в София в края на октомври. Темата коментираха в парламента.

Очаква ли се нов дипломатически скандал?

Според ГЕРБ обявяването на български дипломат за персона нон грата е „действие, което руската страна практически е длъжна да направи“. Тома Биков е разговарял с външния ни министър Екатерина Захариева. По думите му разговорът с нашия първи дипломат в Русия е бил „съвсем добронамерен“.

Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал“, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Лошо е когато се стигне за подобно изгонване на дипломати. Вярно е, че е стандартна дипломатическа практика, която често се прилага", каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин. 

Има ли връзка с думите на Владимир Путин, че бавим „Турски поток“?

Не мисля, че има връзка с това. С германския дипломат беше направено същото действие, когато Германия отзова руски дипломати. Както виждате „Северен поток“ не страда от това“, заяви Тома Биков.

Отношенията между България и Русия нямат промяна към този момент. Общите проекти и добронамереността между двете страни остават валидни“, обяви депутатът от ГЕРБ.

„Може да се направи връзка, но не мисля че икономическите въпроси трябва да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж“, коментира Валери Симеонов.

„Отношенията на България с Русия на първо място трябва да са икономически. България трябва да си гледа интересите, и от „Турски поток“ и от евентуалното поемане на строителството на АЕЦ „Белене“. Винаги трябва да стои въпросът какво печелим“, подчерта той. 

"Самият факт, че се стига до подобни отношения между двете страни, припомням изявленията на руския президент за "Турски поток", означава, че има проблем. И отговорът на министър- председателя Борисов вчера не беше достатъчно премерен и ясен по отношение на ангажимента му към строителството на "Турски поток"", заяви депутатът от БСП. 

От левицата призоваха премиерът и правителството да направят внимателен преглед на отношенията с Русия и да се опитат да ги нормализират. "А не да се задълбава допълнително в посока засилване на напрежението", коментира Вигенин. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама