„Българската Коледа“ помага на 8-годишната Рая, която е с аутизъм

13:50, 05 дек 19 25 3651 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Във връзка с новото 17-о издание на "Българската Коледа" ТОПНОВИНИ потърси родители на деца, които са подпомогнати от инициативата.

Елица Томова е майка на 8-годишната Рая, която е диагностицирана с аутизъм. За лечението ѝ са необходими ежедневни рехабилитационни процедури, за които на година семейството дава между 6 и 8 хил. лв.

Рая за пети път участва в „Българската Коледа“. С отпуснатите средства родителите ѝ ще я водят на логопед и на кислородотерапия.

Румен Радев: "Българската Коледа" е шанс за нашите деца

Елица разказа пред ТОПНОВИНИ, че опитът ѝ показва, че хората не знаят почти нищо за децата с аутизъм. „Това са обикновени деца, които имат затруднения – най-вече конгнитивно и социално затруднено общуване и затруднение в ежедневните дейности. Проблеми има с комуникацията, но те се поправят – или комуникират с невербални методи, или частично с вербални“, обясни тя.

Сега малката Рая е втори клас и от тази година ходи в специализирана паралелка в частно училище. Преди това е посещавала масово училище. „Там седях с нея всеки ден, но не се получиха нещата. Средата не е подходяща за деца с аутизъм – дразни ги шумът, дразни ги редът. Трудно им е да спазват такива неща. Те се разстройват, плачат, някои си запушват ушите – изпадат в такива кризи, които за околните изглеждат като глезотия и лично възпитание. А всъщност децата не могат да се справят с обикновените неща, с които другите деца нямат проблем. И това е начинът на изразяването им – с плач, с тръшкане и т.н. Така изглеждат нещата“, посочи Елица.

Румен Радев дава началото на новото издание на "Българската Коледа"

Повечето деца с аутизъм не могат да се социализират с други деца. „На тях им е трудно, не им е и интересно. Другите деца не са много толерантни – поне това е моето впечатление. Въобще не им е говорено, че има различни деца, деца с психически или социални затруднения“, коментира Елица.

Ежедневието на един родител на дете с аутизъм е трудно. „Детето не може да бъде само, трябва да има възрастен човек с него, тъй като тези деца не са самостоятелни. Или поне моето не е – то не може да излезе самичко да си играе, не може да си купи само сладолед, не може да пресече само улицата. Тези деца са много импулсивни – например виждат нещо, което им харесва, и се втурват веднага без да мислят, че е улица и минават коли, не се оглеждат. Голяма е вероятността и ако останат сами вкъщи, да направят инцидент. Например да включат котлоните – това го правят и другите деца, но до определена възраст, а пък на децата с аутизъм им е малко трудно да разберат опасностите. Вкъщи те се катерят нависоко, скачат и още такива неща, които застрашават здравето им“, обясни Елица.

Румен Радев: Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата

Според нея институциите и бизнесът са съпричастни към проблемите на децата с аутизъм. „Правят се такива благотворителни събития по Коледа най-вече, за които някои организации съдействат – частни и държавни. Но според мен те обхващат определени кръгове, а не се съдейства масово. Защото ние сме били в един такъв общински център и много трудно събирахме пари, за да го разширим. Събирахме три години пари, за да вземем едно помещение, в което да направим сензорна зала. В нея се прави ерготерапия – тя отговаря за сензорните дефицити на децата. Става дума за шумът, който те не могат да преработват, някои от тях се дразнят от светлина, други имат нужда да дъвчат някакви предмети, да подскачат и др. Имат нужда от специфични упражнения, за да могат да се структурират – имат нужда от тези упражнения, за да може да се чувстват комфортно и да не изпадат в някакви неприятни състояния на публични места или например когато отидат в парка, за да играят на детските площадки. Тези упражнения са им необходими“, обясни майката.

Елица сподели, че е разбрала за „Българската Коледа“ случайно преди години. Допреди това е смятала, че инициативата не обхваща децата аутисти. „Мислех, че помага само на деца с тежки и нелечими проблеми. Но разбрах, че могат да се възползват и други, които не са с двигателни затруднения и не се нуждаят от някакви много тежки операции. За мен и за нашето семейство тя е голяма помощ, защото когато имаш такова дете, е трудно да работиш и трябва някой постоянно да бъде с това дете. В детската градина беше възможно донякъде, защото моето дете седеше до обяд. Но когато се стигне до училище, вече става невъзможно да се работи, защото не може там с него да няма човек – трябва да е или близък, или някой, който е на заплата. Така че разходите са доста“, обясни тя.

Почти два милиона събра "Българската Коледа"

Елица е препоръчвала и на други родители на деца с аутизъм да потърсят подкрепата на „Българската Коледа“. „Много хора от нашите среди все още не знаят, че могат да се възползват“, обясни тя.

„Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството и да подпомага лечението на деца. Можете да се включите в инициативата, като дарите 1 лв. с SMS на кратък номер 1117 или с обаждане на 0900 1117.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама