Деца с аутизъм се учат да общуват благодарение на „Българската Коледа“

10:30, 07 дек 19 25 2693 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Във връзка с новото 17-о издание на "Българската Коледа" ТОПНОВИНИ потърси родители на деца, които са подпомогнати от инициативата.

Общото между Атанаска Димитрова от София и Мина Здравкова от Пловдив е, че и двете са майки на деца с аутизъм. Заради грижите за тях те не могат да работят и помощта на „Българската Коледа“ всяка година е от огромно значение.

Румен Радев дава началото на новото издание на "Българската Коледа"

„Българската Коледа“ помага на самотната майка Атанаска Димитрова

Атанаска Димитрова от София за първи път научава за диагнозата на детето си, когато то е на 3 годинки. В момента Владимир е 9-годишен, посещава специализирано училище и всеки ден ходи на рехабилитационни терапии.

12 терапии на месец струват 420 лв., като със средствата, които получават от „Българската Коледа“, успяват да покрият лечението за около два месеца и половина. Средствата отиват за логопед, психолог и плуване, които помагат на Влади за подобряване на координацията, вниманието и концентрацията.

Има хора, които въобще не знаят що е то аутизъм“, сподели Атанаска и обясни, че често се сблъсква с хора, които си мислят, че детето ѝ е невъзпитано. „Трудно е човек да си намери работа. Аз също съм човек с увреждане, но всеки ден по обяд ми се налага да го взимам и го водя на терапия – два пъти на логопед, един път на психолог и два пъти на плуването“, обясни тя.

За нея „Българската Коледа“ значи много. „Много ми помага, защото съм самотна майка и съм благодарна, че открих, че може да помага на децата с аутизъм. От две години участваме в „Българската Коледа“, коментира Атанаска.

„Българската Коледа“ помага на 8-годишната Рая, която е с аутизъм

5-годишният Теодор ще се лекува пет месеца със средствата от „Българската Коледа“

Благотворителната инициатива, която се провежда под патронажа на държавния глава, помага и на Мина Здравкова от Пловдив. Когато синът ѝ Теодор е на три годинки, семейството чува диагнозата аутизъм. Днес Теди е на 5 и ходи на детска градина.

Усъмнихме се още на 2 години, но чак към третата взехме мерки, защото мислехме, че ще навакса с говор и с всичко, но не се получиха нещата. Най-набиващият се на очи симптом беше, че не говори. Второ, очният контакт го нямаше, не разбираше, като му говориш, не се обръщаше на име, не играеше с никого, странеше… Личният лекар ни препрати на невролог и така задвижихме нещата“, разказа Мина.

Теди вече два пъти е одобряван за „Българската Коледа“. Със средствата от инициативата се покриват 5 месеца работа с логопед и психолог.

Хората не знаят, че децата с аутизъм са чувствителни, не разбират поведението им, не разбират, че те искат да си комуникират с тях макар и невербално. На родителя на дете с аутизъм му се налага да гледа детето си непрекъснато. Той трябва да се занимава с него непрекъснато, като му помага за всички дребни неща – обличане, събличане, хранене…“, обясни Мина. Тя е категорична, че грижите са детето с аутизъм не могат да се съчетава с работа. „Детето ходи на детска градина. Хората там се стараят да влязат в положение, да му обърнат внимание и не се изолират от него“, разказа още майката.

За нея „Българската Коледа“ е начин да облекчи донякъде финансовото си състояние. „А и също е много хубава благотворителна кауза, добро дело. Аз също изпращам SMS-и, за да помагам на деца, защото знам какво е“, каза още Мина. „Препоръчвам непрекъснато на други родители на деца с аутизъм да се включат в „Българската Коледа“. Проблемът е, че процедурата е тежка и бавна и това често спира родителите. Но веднъж като минеш по пътя, вече знаеш какво да очакваш“, обясни тя.

„Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството и да подпомага лечението на деца. Можете да се включите в инициативата, като дарите 1 лв. с SMS на кратък номер 1117 или с обаждане на 0900 1117.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама