Крокодила съди Гешев за клевета

17:02, 05 дек 19 25 2625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В деня, в който получих указа, си имах призовка като подсъдим в Софийския районен съд. Това заяви в Бургас новоизбраният за главен прокурор Иван Гешев, съобщи “24 часа“.

Едно лице се почувствало засегнато и завело дело от частен характер за клевета, защото пред журналисти съм казал: "Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила“. И това лице се е разпознало. Така че онагледявам колко "безотговорен" е главният прокурор. Това го разказах в Брюксел на колеги и те не повярваха. Това едва ли може да се случи в страна от ЕС. Това в голямата си част е политическа пропагандна тема, зад която стоят политически, икономически и всякакви други интереси", заяви Гешев.

Разкриха убийство на млад мъж, разстрелян с автомат край Бургас

Кой е Крокодила?

Емил Милев, известен като Крокодила, бе задържан при специализирана полицейска операция в края на 2013 г., след близо четиригодишно издирване. Той е част от магистралната група, занимаваща се с обири, по-известна като Крокодилите. Милев има и обвинение за опит за убийство на полицай, сочен е и за един от най-известните автокрадци.

Името на Емил Милев е свързано и с престрелката на магистрала „Тракия" през 2009 г., когато той и други двама души отвлекли турски гражданин и го ограбили. По-късно били засечени от полицаи и започнала престрелка. Един от групата е убит, а самият Милев се укриваше от правосъдието 4 години. Задържането му бе през 2013 г., а делото влезе в съда 2015 г. Той бе осъден на 17 години и половина затвор.

Крокодила е известен и с това, че е завел рекорден брой дела срещу съдии, следовател и прокурори. Най-често той претендира, че магистратите трябва да понесат отговорност за обида и клевета, които му нанесли докато работят по делата му и събират доказателства. Подал е около 840 жалби.

Арестуваха сина на Миню Стайков в София

Контрол над главния прокурор

Иван Гешев коментира идеята за въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор.

"Не съм запознат с подробности по доклада на Венецианската комисия. Решенията за този механизъм са от компетентност на законодателната власт - депутатите и Министерски съвет. По принцип нямам против аз лично да бъдат въведен механизми за контрол, каквито прецени Народното събрание и които са в интерес на българските граждани. Но не може да се презумира, че гл. прокурор едва ли не е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв и точно затова не се притеснявам от механизми за контрол", заяви Гешев.

Според него тезата, която се налагала в последните годни, че главният прокурор е безотчетен, било невярна политическа теза. "Искам ясно да се каже, че прокуратурата подкрепя всички усилия на държавата да изпълни ангажиментите си пред ЕС и ще спази препоръките на Венецианската комисия в рамките на българската конституция", каза още Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама