Ето какви промени в Столична община предлага Фандъкова (ОБНОВЕНА)

16:34, 06 дек 19 25 2929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на София Йорданка Фандъкова е поканила бившия министър Кристиан Кръстев за зам.-кмет по транспорт и транспортна инфраструктура и настоящия директор на Общинската агенция за инвестиции Влади Данаилов зам.-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие. Това обяви самата тя в социалната мрежа Facebook.
 
Кметът предлага промени в структурата на общината, с които се цели повече ред и контрол при строителството на публични обекти, по-добър и удобен градски транспортпо-добро обслужване на гражданите, повече реални електронни услуги и по-висок икономически растеж и инвестиции в града.


Промените

 
Фандъкова създава 3 нови направления с отделни зам.-кметове.

Направление „Обществено строителство“ ще се грижи за повече контрол и ред в строителството и ремонтите. В него влизат дирекциите, които отговарят за строителството на транспортна инфраструктура, обществени сгради и ВиК мрежите. В направлението се създава дирекция, която ще отговаря за планирането, проучването и възлагането на всички публични обекти. Тя ще има и задачата предварително да представя плановете за новите обекти и основните материали, които ще се използват.
Общинското предприятие за проектиране „Софпроект“ ще премине на директно подчинение на новия зам.-кмет по строителство. Целта е по-добра организация и обезпечаване с нужните експерти. По думите на Фандъкова човекът, който ще оглави това направление ще е инженер с доказан опит.

Направление „Транспорт и градска мобилност“ ще се грижи за по-удобен и бърз градски транспорт, който да става по-привлекателен и предпочитан от гражданите на София. Сред първите задачи на новия зам.-кмет е пускането на довеждащ транспорт до метрото, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика. Именно този ресор е поверен на бившия министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Задача на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ ще бъде по-бързото и удобно обслужване на гражданите и бизнеса от администрацията, повече публичност, активна връзка с гражданите и привличане на нови инвеститори в София. Първата е реформа в администрацията и създаване на повече реални електронни услуги. На второ място – внедряване на иновативни градски решения и активна работа със IT сектора. И трето – активна работа за привличане на нови инвестиции в София. Този ресор е поверен на Влади Данаилов, настоящият директор на Общинската агенция за инвестиции, който показа в последните години, че работи много фокусирано и организирано.

Деловодството на Столична община на ул. „Московска“ 33 ще работи с удължено работно време. В момента това е деловодството с най-дълго работно време - от 7.30 до 19.30 ч всеки работен ден, а след Нова година, те ще работят и в събота до 14 ч.

Ето и останалите промени за преструктуриране в рамките на съществуващите направления.

Към направление „Финанси“ се включва и направление „Здравеопазване“. И досега тези две дейности се изпълняваха от зам.-кмета по финанси. Към направлението преминават и дирекции „Общинска собственост“ и „Обществени поръчки и концесии“. Целта е по-добра координация и по-добър контрол при обществени поръчки. Столична община е от първите с пълна готовност от 1 януари да преминем изцяло към електронни обществени поръчки.

За да се гарантира активната работа по привличане и защита на европейски средства, от една страна и от друга, поставяне на специален акцент върху развитието на София като туристическа дестинация – се създава направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“.

Дирекция „Инвестиционно отчуждаване“ преминава на пряко подчинение на главния архитект на София - целта е да се гарантира по-голяма бързина и по-добра координация при реализирането на големите инфраструктурни проекти на София.

Засилва се юридическият капацитет на всяко направление, както с юрист в направлението в рамките на съществуващата численост, така със създаване на отдел в направление „Правен и административен контрол“.

Съществуващата дирекция „Спорт и превенции“ се разделям на два отдела - „Спорт“ и „Младежки дейности“, с фокус работата и подкрепата за младите хора.

Като численост администрацията се ограничава в съществуващия брой, като увеличението на щата е под 1,5%.

В понеделник Фандъкова ще внесе доклада с новата структура за обсъждане в общинския съвет. Тя ще предложи и промени в структурата на кметовете на райони, които са изпратили предложения – това са „Красно село“, „Нови Искър“, и „Слатина“.

Кметът очаквам докладът да бъде включен в дневния ред на заседанието на 19 декември, така че новата структура да влезе в сила от 1 януари догодина.

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама