Гърция изгони либийския посланик

12:00, 06 дек 19 / Свят 25 2124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение той да бъде изгонен от страната, съобщи БГНЕС. Либийския дипломат трябва да напусне страната до 72 часа.

"Това не означава прекратяване на дипломатическите отношения между Триполи и Атина", уточни Дендиас. Решението за изгонването на либийския посланик идва само няколко седмици след подписването на споразумението между Либия и Турция за морската юрисдикция в Източното Средиземноморие. Според властите в Атина то противоречи на международното право.

Късно снощи турският парламент ратифицира подписания между Турция и Либия Меморандум за морска юрисдикция в Източното Средиземноморие.

Документът беше подписан на 27 ноември между властите в Анкара и правителството на националното съгласие на Либия. Меморандумът трябва да защити правата на двете страни, произтичащи от международното право.

Източното Средиземноморие включва Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет, Либия, Гърция, Кипър. В тази връзка е важно да бъде определена морската юрисдикция на всяка една от тези държави, подчерта от своя страна Анадолската агенция.

След откриването на находищата богати на въглеводороди в района на остров Кипър, ситуацията се изостри. Островът на Афродита остава разделен на две части след турската инвазия от 1974 г. Анкара претендира за свой дял от газовото богатство. По тази причина Турция изпрати свои военни кораби, а също така кораби, които да извършват сондажи за газ и петрол в икономическата зона, която в Никозия смятат за своя. Това предизвика острата реакция на Гърция и Кипър, които са подкрепени в спора си от ЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама