Акцент на деня: Сбогом, г-жо Стихийно бедствие

17:30, 06 дек 19 25 5350 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

"– Как искате да Ви запомнят? – А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!" (Стоянка Мутафова)

И великата Стоянка Мутафова отиде в небесния театър при Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Катя Паскалева, Тодор Колев, Стефан Данаилов…

За последните десетина дни българският театър осиротя два пъти. 97-годишната актриса почина тази сутрин след тежко боледуване и само девет дни след кончината на великия Стефан Данаилов.

С г-жа Стихийно бедствие пораснаха поколения българи. Името ѝ се превърна в синоним на смеха и хумора. Всички я наричаха „Стоянка“, защото беше народен човек и не отказваше разговор и снимка.

Поклонението пред тленните ѝ останки ще се състои във фоайето на Сатиричния театър в София от 11.00 до 16.00 ч. на 9 декември – рождената дата на Стефан Данаилов.

Коя е Стоянка Мутафова?

"Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин". (Стоянка Мутафова)

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Истинското й име е Стояна, но в афиш то е объркано и днес е позната на всички като Стоянка.

Филолог по образование, тя ще остане в сърцата на българите с ролите си в над 100 театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатирата, Театър „Възраждане” и др., както и с участието си в класики на българското кино като „Любимец 13”, „Топло”, „Специалист по всичко”, „Кит” и много други. Младите зрители ѝ се радваха и в комедийния сериал „Столичани в повече“. На 94-годишна възраст през 2016 г. осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. На 2 февруари 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден с два спектакъла в Зала 1 на НДК.

Стоянка Мутафова е вписана в рекордите на Гинес като „най-възрастната играеща актриса в света“. „Ройтерс” я нарича „Кралицата на българската комедия”.

България се сбогува с госпожа Стихийно бедствие

"Голямото ми притеснение беше да не би да остана незабелязана. Трескаво измислях щуротии само и само да привлека вниманието върху себе си". (Стоянка Мутафова)

Политици, общественици и културни дейци поднесоха своите съболезнования за загубата на голямата актриса. Премиерът Бойко Борисов беше сред първите, които изказаха своите съболезнования. „Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър“, написа той. Президентът Румен Радев подчерта, че десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство и се превърна в негов символ. „С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино“, посочи държавният глава. "Напусна ни една легенда", написа министърът на културата Боил Банов. "Няма друго явление, което така да спира дъха ни, както урагана „Стояна” - дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимия женски феномен на българското кино", посочи още той. "Светъл път, мир на душата на великата актриса!" написа министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Тя беше истинска стихия от талант и енергия, а величието беше в постоянния й стремеж да създава и дава“, написа Йорданка Фандъкова.

Депутатите запазиха минута мълчание в памет на Стоянка Мутафова. "Една епоха си отива, жалко. Въздухът обеднява все повече“, посочи Вежди Рашидов. "Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с обаянието и неповторимия талант", заяви Цвета Караянчева. От своя страна, Веселин Марешки коментира: "Звездната сцена вече е нейна. Поклон пред голямата актриса". Корнелия Нинова заяви: “Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие - Стоянка Мутафова“.

Христо Мутафчиев я нарече „Великан, който умееше да разсмива до сълзи", а Славчо Пеев заяви: „Стоянка Мутафова беше аристократката на българската сцена“. Владимир Пенев пък я определи като най-светлия и интелигентен човек, който е познавал.

„Загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден", написа Евгени Боянов, личният мениджър на невероятната българска актриса.

„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота - когато идва и когато си отива. Аз идвам!“ (Стоянка Мутафова)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама