От морбили са починали 142 000 души само през 2018-а

13:59, 06 дек 19 / Свят 25 2107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След десетилетия на впечатляващи успехи в борбата с болестта морбили, в момента има застой, а смъртните случаи в резултат на заболяването са се увеличили през 2018 г., предупредиха Световната здравна организация (СЗО) и американските санитарни власти, предаде БТА.

Става въпрос за един от най-силно заразните вируси, който може да остане в стая два часа след като заразен с него човек я е напуснал. Вирусът предизвика епидемии на пет континента от 2018 г. Епидемиите обхванаха градове, в които ваксинираните срещу болестта са малко.

На островите Самоа в южната част на Тихия океан сега се води борба с епидемия от морбили. Там смъртните случаи вследствие на болестта са 62 от октомври. Почти всички жертви са деца под 4-годишна възраст. На архипелага е започнала кампания за ваксинация срещу морбили, а достъпът до него е спрян от местните власти.

Почти половината от случаите на морбили през 2018 г. са регистрирани в 5 страни - ДР Конго, Либерия, Мадагаскар, Сомалия и Украйна, се посочва в доклад на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Общо 142 000 души са умрели от морбили в света през 2018 г. Броят им е по-малък от този през 2000-ата година, но е с 15 процента по-голям в сравнение с 2017 г.

"Всички знаят, че съществува ефикасна и достъпна ваксина срещу морбили от 50 години", отбеляза каза експертката от СЗО Кейт О'Брайън. "Тези епидемии са следствие от колективна грешка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама