Отказаха регистрация на партията на Слави Трифонов (ОБНОВЕНА)

16:44, 06 дек 19 / Политика 25 3348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 15.55 ч. / Обновено в 16.44 ч.

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха съдебните власти, предава БГНЕС. 

Мотивът на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова е, че „използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката.

"Няма такава държава" значело "Няма такава хубава държава"

Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции.

Огнян Герджиков: Има основания съдът да не регистрира партията на Трифонов

Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

Самият Слави Трифонов написа коментар във Facebook, в който посочва, че причината за отказа на регистрацията е измислена. "Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията.  Нека бъдем наясно – Те не щат да има референдум, Те не щат да има пряка демокрация, Те не щат да има партия, която защитава гласа на хората, референдумите, пряката демокрация", пише още Трифонов.

Той посочва още, че не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието, затова и няма да се откаже.  "Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани. Да живее демокрацията и свободата на словото", написа Трифонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама