Нови случаи на чума по свинете в Търговищко

12:23, 07 дек 19 25 3686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявени са първично възникнали случаи на болестта африканска чума по свинете при диви свине край антоновското село Крушолак и село Миладиновци в община Търговище. Това съобщиха от областната администрация в Търговище след заседание на Областната епизотична комисия, цитирани от БТА. Целта на срещата е била предприемане на спешни мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта.

Откриха две диви мъртви прасета край Котел, заразени с чума

Със заповеди на директора на "Регионална дирекция по горите" в Шумен са определени инфектираните зони. В тях се забранява достъпът на лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

След обявяване на огнищата са предприети незабавни мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. Поставили са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони "А". Осигурили са дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони "А".
 
 
Претърсват се трите подзони на двете обявени огнища на болестта. В подзони "Б" и "В" на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

За предотвратяване и ограничаване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете и безопасността на населението се приканват да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама