Учени създадоха химера между прасе и маймуна

20:45, 07 дек 19 / Любопитно 25 2839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайски учени създадоха химера между маймуни и прасета - проправиха пътя към бъдещето, в което човешките органи, необходими за трансплантация, ще могат да бъдат отглеждани по поръчка, съобщи „Дейли Стар“.

Това е първият доклад за химера на маймуна и прасе в дългосрочен план“, заяви Тан Хай от Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред „Ню Сайънтист“.

Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът сега се опитва да създаде здрави животни с по-висок дял от маймунски клетки, казва Хай.

Докато дългосрочната цел е да се отглеждат органите, съвместими с човека, в свине, екипът избра първо да разработи техниката, използвайки маймунски клетки.

Това е резултат от критиките около работата, извършена от екипа на Хуан Карлос Изсисуа Белмонте в калифорнийския институт Салк през 2017 г. В този случай бяха създадени хибриди между прасета и хора, но бяха изразени опасения, че животните могат да имат частично човешки мозък.Екипът на Белмонте вече работи в Китай и според непотвърдена информация вече са създали химери на човек-маймуна.

Прасетата-маймуни на китайския екип не живеят много дълго след раждането, но се смята, че това е проблем с техниката за инвитро осеменяване, а не с въвеждането на маймунска ДНК. Редица прасета с напълно нормални гени, създадени със същата техника, също не успяха да оцелеят.

По причини, които понастоящем не се разбират, техниката за инвитро осеменяване не работи толкова надеждно при прасетата, колкото при хората и други животни. В други експерименти изследователите са създали маймуни с мозъци, които са частично човешки, мишки с човешки клетки в очите и овце с частично човешки органи.

Конкурентен екип работи по проект за създаване на мишка с мозък, изграден изцяло от човешки клетки. Химерите не са истински хибриди. По същество в химера всяка клетка ще бъде напълно прасе или напълно маймуна, докато в хибрид всяка клетка съдържа смесената ДНК на двата родителски вида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама