БАБХ засилва контрола заради нюкасълска болест по птиците в Румъния

16:15, 08 дек 19 25 2687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш - само на 11 километра от Силистра. След като хиляди птици бяха заразени, румънската служба за ветеринарна и хранителна безопасност е предупредила българските власти. От Агенцията по безопасност на храните у нас извършват засилен контрол на биосигурността в птицефермите в страната. Болестта не е животозастрашаваща за хората, пише БНТ.

Заразени са близо 7 хиляди птици, а около четири хиляди са мъртви. Ветеринарната служба в Кълъраш твърди, че огнището вече е овладяно. В заразения обект е извършена дезинфекция и тече 20-дневният карантинен срок. Птиците от съседните ферми са ваксинирани. Засега личните стопанства не са засегнати, но жителите на съседните на Кълъраш села са притеснени. В почти всеки двор се отглеждат кокошки.

У нас в началото на годината беше регистриран случай на нюкасълска болест в лично стопанство край Кърджали.

„Малките стопанства, където няма въведени мерки за биосигурност, по-лесно биват заразени, там щетите са по-малки, но пък така се разпространява заболяването“, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Нюкасълската болест се предава чрез директен контакт със заразени птици, фураж, дори чрез облеклото на хората. Вирусът може да се разпространи и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните. Освен висока смъртност, първите признаци са рязко спадане на яйцеснасянето, умърлушеност, по-малко консумиране на фураж.

В Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички превозни средства. Според ветеринарните лекари няма опасност от нюкасълска болест в птицефермите у нас, тъй като те са с висока биосигурност. Въпреки това се вземат проби за анализ, както в птицефермите, така и от водоплаващите птици. Болестта не е опасна за живота на хората. Признаците за заразяване е поява на конюнктивит, а заболяването протича леко.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама