БНБ: Икономическият ни растеж е един от най-високите в ЕС

18:06, 08 дек 19 / Икономика 25 1609 Topnovini
1

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

„Основни индикатори като капиталова адекватност, ликвидност са над средните за ЕС. Очакването ми е, че българската икономика и българските банки ще останат стабилни през следващата година, независимо от неблагоприятната външна среда”, допълни Радев.

Горанов: 3,3% е очакваният икономически растеж (ОБНОВЕНА)

Той определи като „реалистична оценка” предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г. „Това е добра новина. Всички данни показват, че българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС”, добави управителят на БНБ.

Основните предизвикателства остават проблемите в световната търговия, Brexit, военните конфликти. За следващата година Димитър Радев не очаква резки движения в лихвените равнища.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани