Ключова среща между Путин и Зеленски

07:31, 09 дек 19 / Свят 25 2143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин за първи път ще проведе официални разговори с украинския си колега Владимир Зеленски относно конфликта в източната част на Украйна на многоочаквана среща на върха в Париж, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

От срещата с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, не се очаква цялостно споразумение за мир, но дипломатите се надяват, че разговорите ще помогнат за увеличаване на доверието между двамата лидери.

Владимир Путин не вижда „нищо компрометиращо“ в разговора Тръмп-Зеленски

Дипломатите подчертаха, че въпросът за Крим, чието анексиране даде тласък на популярността на Путин, но доведе до налагането на международни санкции - не е тема на срещата на върха. Киев даде ясно да се разбере, че е решен никога да не се отказва от полуострова, който международната общност все още счита за част от Украйна. Кремъл изпрати сигнали, че е готов да работи със Зеленски, когото Путин определи като „искрен“.

Но Путин също няма да иска да се връща с празни ръце и ще настоява за облекчаване на санкциите. Целите на срещата включват постигане на съгласие за разпускане на нелегалните милиции, преместване на чуждестранните бойци от Донецк и Луганск, а Украйна да поеме контрола над границата си с Русия, според източник от френското президентство. Ключова тема ще бъде също и да се договори дата за изборите, които ще бъдат проведени в Донецк и Луганск съгласно украинските закони, като двата региона се ползват със специален статут - идея, известна като „Формулата на Щайнмайер“.

Срещата е първата подобна среща на върха от три години и целта й е прилагане на споразуменията, подписани в Минск през 2015 г., които призовават за изтегляне на тежкото оръжие, възстановяване на контрола на Киев над границите му, по-широка автономия и провеждане на местни избори.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама