От Агенцията по храните пропуснали 7 предупреждения за салмонела

08:46, 09 дек 19 25 1968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от "Активни потребители". „От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са около 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината", допълни той. 

Заразеното със салмонела пилешко не е стигнало до потребителя

"В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“, посочи Иванов и уточни: "По-миналата седмица в София имаше 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение".

Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела“, заяви Сергей Иванов. 

Според него в случая трябва да реагират прокуратурата и МЗХГ, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

За африканската чума по свинете, която мина през България през лятото, д-р Сергей Иванов коментира: „При масовото унищожаване през лятото, голяма част от свинското не беше унищожено, от домашните животни, а просто беше консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, много внимателно да подхождат към консумацията му“.

Днес в пресата излезе и информация за друга болест - Нюкасълска болест по птиците на 11 км от Силистра – в Румъния, която също може да бъде заразна за хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама