ПО ТВОЙ СИГНАЛ: Без право на тоалетна в Операта (Обновена)

12:53, 09 дек 19 25 5946 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Публикувана 10:30, Обновена 12:53

Излизаш от представлението и връщане обратно няма.

Читател на ТОПНОВИНИ сигнализира на електронната ни поща [email protected], че през изминалата вечер, отивайки в Софийска опера и балет на мюзикъла "Клетниците" изпада в неочаквана ситуация.

Напускайки залата по време на представлението и връщайки се отново към нея разбира, че не може да влезе обратно.

Защо ли? Защото дръжките на вратите от външната страна са премахнати. Доколко безопасно е това при възникване на какъвто и да е било инцидент?

Снимка: Топновини

След опит да говори със служителите на операта и със салонния инспектор, той отново не е допуснат, с обяснението, че такива са правилата.

 

Правилникът закачен в операта не гласи нищо подобно, като това че посетител на операта няма право по време на представлението да излезе до тоалетна или да говори по телефон.

Снимка: Топновини

Единствената алтернатива, която е дадена на посетителя е да се качи на трети балкон. Но това със сигурност не е нормално с оглед на това, че той е дал сума в пъти по-висока, от тази, която са платили стоящите там, както и това, че може детето му да е останало само в залата.

Снимка: Топновини

Снимка: Топновини

Поставен в ситуация на безизходица да чака един час в коридора, защото дори не може да влезне в залата и да си вземе билета за гардеробната, да вземе своето яке или палто и да си тръгне. 

Кой определя тези правила в операта, които дори не са написани и оповестени за посетителите - салонният инспектор или директорът на операта г-н Карталов? И това не е ли нарушаване на потребителските права на гражданина? Предстои да разберем.

ТОПНОВИНИ ще потърси мнението както на Софийска опера и балет, така и на Министерство на културата и на Комисия за защита на потребителите.

Акад. Карталов крие бравите на Операта в Джоба си.

Христина Станева, заместник - директор "Административни въпроси" в Софийската опера и балет заяви пред ТОПНОВИНИ, че излизането на посетителите по време на представление смущава цялата публика и най-вече живото изкуство.

„Артистите се разконцентрират при движенията в зрителната зала“, заяви тя. Христина Станева смята, че в правилника трябва да е описана забраната за връщане в залата по време на представление. „Ще го проверя, не мога да говоря така наизуст“, добави тя.
За премахнатите дръжки от външната страна на вратите заместник-директорът коментира, че това е практика от чужбина. А при евентуални инциденти салонният персонал трябва да се погрижи.

От Министерството на културата заявиха за медията ни, че ще започнат вътрешна проверка в дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“, за да бъде изяснен случаят.

Може би всеки посетител на операта трябва да си носи дръжка в джоба, както посетителите на 3D-кината.

ТОПНОВИНИ направи проверка и в европейските опери в Париж Пале Гарние и във Виенската държавна опера, откъдето ни обясниха, че зрител напуснал представлението, не се допуска обратно в залата. Това правило е част от международния етичен кодекс. Но връщайки се на случая от Софийската опера и балет в правилника на зрителната зала не е упомената тази подробност.

Също така премахването на дръжките на вратите на залата със сигурност не е най-добрият вариант, за да бъде спрян посетител на Операта да се върне отново в залата. При възникване на форсмажорни обстоятелства това със сигурност би било опасно за живота и здравето на посетителите. 

По темата работихме заедно с колегата Даяна Дюлгерова.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 JaGag 07:18, 02 ное 20

Реставрация на вани с емайл в Mytischah

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама