Денят накратко - 9 декември

19:00, 09 дек 19 25 2277 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Простихме се с голямата Стоянка Мутафова, държавният глава призова за криминализиране на фалшифицирането на избори, ГЕРБ ще бори мръсния въздух със закон срещу горенето на отпадъци. Подробности за тези и още новини прочетете тук:

***

Последно сбогом

Приятели, колеги, почитатели изпратиха в последния й път голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

С цветя в ръце и сълзи в очите граждани, политици, актьори и общественици изразиха дълбокия си поклон пред г-жа Стихийно бедствие, с която пораснаха поколения българи. 

За да се сбогуват с нея дойдоха много артисти и политици, сред които министъра на културата Боил Банов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Васил Найденов, Астор, Христо Гърбов, Вежди Рашидов, Кристиан Вигенин, Николай Атанасов - Шуши, Ирен Кривошиева и много други.

Стоянка Мутафова си отиде след продължително и тежко боледуване на 97-годишна възраст на 6 декември.

През днешния ден светът напусна и Марин Пенев, един от основателите на "Акага".

***

Затвор за подмяна на вота?

Президентът Румен Радев призова фалшифицирането на изборите да стане криминално престъпление.

Според държавния глава трябва да се увеличи тежестта на наказанията – и като административни наказания, и като криминални престъпления. Той обясни, че усещането на хората е, че по време на изборите се върти индустрия за десетки милиони и коментира, че е срамно това да се случва в европейска държава в 21 век.

Президентът определи и като недопустими огромните разлики в екзит пол-овете и апелира и за това да се вземат сериозни мерки. Според Радев спасението от недействителните бюлетини е машинният вот.

***

От борда на самолетоносач

Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман”. „България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност“, категоричен беше премиерът Борисов.

На борда на самолетоносача „Хари С. Труман“ премиерът Борисов и ръководената от него делегация бяха заедно с делегация от Северна Македония и с представители на посолствата на САЩ в София и Скопие.

***

На съд за горене на отпадъци?

ГЕРБ внася утре закон с текстове, които санкционират хората, които горят отпадъци. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея отчетените през последните дни завишения на ФПЧ във въздуха не се дължат на трафика, а на отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъци.

И днес независимата платформа airbg.info засече превишения от над 5 пъти в квартали като „Лозенец”, „Яворов”, „Дружба”, „Витоша”. За момента обаче, няма основания за въвеждане на "зелен билет", коментират от СОС.

До средата на януари се приемат заявления за смяна на замърсяващи печки на твърдо гориво.

***

Трагедия в училище

Седмокласничка почина в СУ "Христо Ботев" във Враца.

Момичето е отишло на училище, след което е колабирало между първия и втория час. Съучениците на детето веднага извикали фелдшерката в училището, която направила опити за реанимация. Незабавно е извикан екип на Спешна помощ. За съжаление медиците не успяват да спасят момичето.

Седмокласничката няма данни за хронични заболявания. Водела е абсолютно здравословен начин на живот.

***

Природни сили

Петима души загинаха при изригване на вулкан в Нова Зеландия. В момента на внезапното изригване на вулкана, около кратера му е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи.

Вулканът се намира на Белия остров, известен още като Уакаари.

Към момента няма данни за пострадали български граждани.

***

Русия в спортна изолация

Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия от световния спорт в следващите 4 години.

Забраната означава, че Русия няма да може да участва в престоящите Олимпийски игри в Токио през 2020 година, както и в Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин.

За този период на Русия ще бъде забранено да е домакин на събития от всякакъв тип, както и да се кандидатира за домакин на спортно събитие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама