Безплатни буферни паркинги в София във вторник, жълт код за мъгла

19:27, 09 дек 19 25 2380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столична община въвежда безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт във вторник като мярка за борба с мръсния въздух.

В столицата стойностите на ФПЧ са в пъти над нормата. За вторник, 10 декември, Националният институт по метеорология и хидрология е обявил жълт код за мъгла.

Общинските съветници от ДБ осъдиха липсата на мерки за подобряване на въздуха в София

От общината заявиха, че продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване. Призовават се гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

От местната управа обаче все още няма да въведат т.нар. "зелен билет", а казват, че имат готовност за това при при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на замърсяване.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ГЕРБ внася закон за инкриминиране на горенето на отпадъци като мярка за борба със замърсяването на въздуха.

Зам.-кметът по екология: За момента не се налага въвеждане на „Зелен билет” в София

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама