Заради мръсния въздух в София: Безплатни буферни паркинги, но без "зелен билет" (Обновена)

09:15, 10 дек 19 / Общество 25 2634 Topnovini

Публикувано в 6:30, Обновено в 9:15

 

Столична община обяви безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт във вторник като мярка за борба с мръсния въздух. Буферните паркинги ще работят от 5 до 24 ч. 

За днес Националният институт по метеорология и хидрология е обявил жълт код за мъгла.

От местната управа обаче все още няма да въведат т.нар. "зелен билет", а казват, че имат готовност за това при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на замърсяване.

„От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме днес да започне процес на очистване. Надявам се утре, с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът“, заяви пред БНР проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Общинските съветници от ДБ осъдиха липсата на мерки за подобряване на въздуха в София

Кметът Йорданка Фандъкова отново призова гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват алтернативно отопление.

От общината заявиха, че продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване. 

За да се тръгне към търсене на решение на проблема с мръсния въздух, първо трябва да се знаят източниците, отбеляза проф. Брънзов. „Това, което винаги ще замърсява града, са неговите собствени източници на прах – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде измит. Винаги ще има този източник на прах. Точно този прах, който стои в града, вдига се, сваля се – той има много сериозно влияние върху замърсяването на града. Разбира се, автомобилите и битовото горене също. Има още един източник – това е външният източник на прах за града“.

По думите му по-честото миене на улиците ще намали източниците на прах в града, но трябва да се работи за всеки от източниците на замърсяване.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани