Отбелязваме Международния ден на планините

07:00, 11 дек 19 25 2160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините.

През 2003 г. Общото събрание на ООН фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.

Все повече се признава, че планините са уязвими еко системи, имащи глобално значение, като източник на по-голямата част на световните запаси на прясна вода. В планините е съсредоточено биологическото разнообразие и те са едно от най-популярните места за почивка. Те са и своеобразен ресурс на културно многообразие, знания и наследство.

Планините заемат почти една четвърт от земната суша и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата. От древни времена хората са вярвали в свръхестествената сила на планините и са се прекланяли пред тях. Имената на българските планини също отразяват това страхопочитание. 36 600 квадратни километра (33%) от територията на България е заета от планини.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планиниските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия. Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространението на тероризма, увеличаване броя та бежанците и загуба на човешки потенциал.

В специална резолюция Общото събрание на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планинските райони.

Честит празник на всички любители на планините!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама