Радев: България се позиционира на световната иновационна карта

13:24, 10 дек 19 / Политика 25 1890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България с това, което сте направили, се позиционира на световната иновационна карта, каза президентът Румен Радев, който днес посети Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, съобщи „24 часа“.  

Държавният глава се запозна с работата на учените по проекти, ръководени от института, както и с възможностите на високопроизводителните изчислителни системи /суперкомпютър/, ситуирани в изградения към института Център за върхови постижения. Там се занимават с обработка на големи масиви данни /Big Data/, изкуствен интелект, отделят специално внимание на новите методи в областта на сигурността. Съставът е от 105 души, научната програма включва работа по 100 проекта. Суперкомпютърът "Авитохол" е първата система от такъв мащаб в България и водеща в региона.

„На световната иновационна карта е в ход свирепа конкуренция. Лидерите на големите държави осъзнават все повече, че мощта на една съвременна държава вече не е само индустриализацията, а се изразява с информационния и комуникационния потенциал на тази държава. Способността да събираш огромна по обем информация, да можеш да я преработиш, и то по важни критерии, да пресееш фалшивата от истинската, и алгоритмите, с които тя да се превърне в знание, което да можеш да употребиш преди другите - това е тайната на икономическия успех в съвремието ни“, отбеляза президентът Радев, като добави, че научната дейност в ИИКТ към БАН е в крак със световните тенденции.

Радев отбеляза, че в света има стремеж към технологично превъзходство, който води към политическа доминация, и България трябва да бъде част от този процес, заедно със съюзите, в които членуваме. Той говори пред присъстващите и за дейността на президентската институция като партньор в усилията за засилване на научния ни потенциал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама