Киберетиката става част от Кодекса за поведение на служителите в администрацията

13:12, 10 дек 19 / Политика 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои да бъде сформиран Съветът по киберсигурност. Първото му заседание ще е след Нова година. Следващата седмица ще бъде внесен и правилникът за работата на съвета. Негов национален координатор е Явор Колев, който в момента е директор на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП като той ще бъде и секретар на съвета. Това каза председателят на Съвета и вицепремиер Марияна Николова, предаде БГНЕС.

Попитана какво се случва с идеята на Националната агенция по приходите, след като бяха източени личните данни на над 5 млн. българи, сигурността на информационните масиви и на чувствителната държавна инфраструктура да бъде поета от външни фирми в контекста на публично-частно партньорство, Николова каза, че на този етап нямат решение по този въпрос.

Хакери пробиха системата на НАП

„Критичната инфраструктура е част от Националната сигурност, поради, което регулацията й е строго определена в нормативната база“, заяви тя. Марияна Николова припомни, че заради зачестилите киберинциденти е бил създаден Закон за киберсигурността, но това не е достатъчно и затова сега налагат една нова тема в сферата - киберетиката.

„Ние трябва да сме етични в информационното общуване между държавата, бизнеса и гражданите, за да можем да открием кое е доброто и кое лошото. Ежедневните атаки показват, че не е достатъчна само регулацията, а зависи и от самите нас, нашето поведение. Заради това киберетиката в информационното общество е много важна за нас. Тя ще залегне и в нормативната база в публичния сектор като Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация“, обяви Николова по време на участието си в международната конференция: „Публично-частно партньорство в сферата на Киберсигурността: инвестиционни политики“, организирана от Съюза за стопанска инициатива.

Паролите, които хакерите най-често пробиват

Почетен гост на конференцията е генералният секретар на Европейската организация по киберсигурност (ECSO) – Луиджи Ребуфи, който заяви, че най-добрият начин за справяне с кибератаките е публично-частното партньорство.

Той посочи, че проблемът не касае само класифицирана информация, а всяка обмяна на данни и заяви, че е изключително важно страните да комуникират помежду си и те правят именно това – дават платформа за диалог и взаимодействие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама