Акцент на деня: Борим смога с белезници

17:30, 10 дек 19 25 5722 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

ГЕРБ ще бори горенето на отпадъци през зимата като праща нарушителите "на топло" в затвора. 

Лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. предвиждат промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, срещу изгарянето на отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Причината са зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове.

В по-маловажните случаи наказанията за нарушителите, които горят боклуци и замърсяват околната среда, ще бъдат пробация и глоба до 1000 лева. Кое наказание ще се прилага, ще преценява съдът.

Втори ден поред за София е обявен жълт код за гъста мъгла. От Столична община обаче обявиха, че нивата на замърсеност не са толкова големи, че да се въвежда т.нар. "зелен билет". Кметът Йорданка Фандъкова призова при възможност да не се използват личните автомобили, а тези, които се отопляват на дърва и въглища, да използват алтернативно отопление.

40% от замърсяването се дължи на битовото отопление, посочи Фандъкова при внасянето на промените в НС и изтъкна, че най-голямото замърсяване на въздуха през последните дни е било отчетено в нощта на събота срещу неделя, което доказва, че се дължи на отоплението, добавено към климатичните условия. Кметът съобщи, че от 1 декември до вчера са извършени общо 345 проверки, 49 са санкциите, които са наложени, а проверките продължават и днес

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението. "Ще трябва да се вземе отношение в тази посока", изтъкна тя.

"Столичният общински съвет прие мерки за борба с мръсния въздух, но Столична община се ослушва – не ги прилага. Филтри за комините – чакайте ги догодина. Смяна на печките – до 2023 г. – тази зима нищо", коментира от своя страна лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов

“Зелен и бял билет са химера”, констатира Паргов. Той припомни, че в списъка от над 100 мерки не беше предвидена мярката “повишаване на данъци”, но тя се появи само месец след изборите. “Хората със стари коли ще плащат по-висок данък, но това няма да промени нищо, защото те не могат да си позволят по-нови.

Ден по-рано и от "Демократична България" охулиха липсата на адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха. Недопустимо е реакцията на столичния кмет да се изчерпва с призив към гражданите да не се отопляват. В подобна критична ситуация работата на кмета не е да призовава, а да предприеме незабавни мерки, защото носи отговорност за живота и здравето на всеки в града ни, пише в декларация на "Демократична България". Съветниците от партията предложиха осем краткосрочни и десет дългосрочни мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама