Мръсен въздух и днес, текат проверки на горенето на отпадъци (Обновена)

08:20, 11 дек 19 / Общество 25 2831 Topnovini
1

Публикувано в 7:30, Обновено в 8:20

 

Жълт код за гъста мъгла е обявена в 15 области на страната. Предупреждението е в сила за цяла Северна България, както и за северозападната част от страната и област Благоевград, съобщи НИМХ

Уредите на Изпълнителната агенция по околна среда продължават да отчитат висока концентрация на фини прахови частици. В 14 града на страната показанията са над нормите. Тази сутрин, въздухът е особено замърсен във Видин, София и Пловдив.

Акцент на деня: Борим смога с белезници

Снощи инспектори са влезли във всички близо 900 апартамента в осемте блока на бившите виетнамски общежития в "Красна поляна". Има съставени 8 акта, защото са горени отпадъчни материали - остатъци от дограми, дивани, които са опасни, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

От общината обявиха, че това са редовни проверки. Целта е да се види с какво се отопляват хората в квартала. Глобите са от 5 до 50 000 лева.

Гражданските системи са направени от сензори, следим данните само ориентировъчно, но взимаме данни само от станциите, монтирани от НИМХ. Най-сериозния проблем през зимата е от битовото отопление, затова най-голямото замърсяване е през нощта, каза Фандъкова.

Йоана Христова: Замърсяването на въздуха зависи от метеорологичните условия

"В няколко района на София имаме проблем с нерегламентираното изгаряне на отпадъци – хората виждат това от прозорците си. Затова поисках законовите промени, които да регламентират това като престъпление", обясни Фандъкова исканото от ГЕРБ инкриминиране на горенето на отпадъци.

МОСВ в момента разработва наредба за регулация на търговците, които продават мокри дърва или въглища, които замърсяват. Наред с рестриктивните мерки предприемаме и насърчителни и работим по инсталиране на очиствателни инсталации напълно безплатно, допълни кметът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани