Кметът на Перник иска по-лек режим на водата за празниците (Обновено)

08:36, 11 дек 19 25 2772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:40, Обновено в 8:36

 

Нов, по-строг, режим на водата в Перник ще бъде въведен от четвъртък. Част от селищата в района ще имат вода от 16 до 22 часа, а в други водоподаването ще е през ден. Предложението е на министър Петя Аврамова след вчерашната среща в МРРБ.

Новият режим кметът на Перник Станислав Владимиров определи като много болезнена мярка. Той обясни, че не става въпрос за окончателен вариант и ще вземе решение след съгласуване с всички институции.

Затягат водния режим в Перник

Кметът ще отправи предложение към ВиК оператора специално за празниците режимът да не е толкова строг.

"Продължават безбройните аварии на територията на общината, продължава проблемите, сигнали от страна на перничани. ВиК дружеството не благоволи да си разкрие денонощен телефон", коментира Владимиров пред БНТ.

Качеството на водата, която тече по чешмите, според РЗИ е годна за консумация.

Отокът на язовир "Студена" е много по-голям. Имало е един малък период от около седмица, в който притокът е бил по-голям. От тогава се харчи 10 пъти повече вода от прихода, съобщи кметът.

Междувременно първите тирове с бутилирана вода пристигнаха в Перник. Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" отпусна 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода, съобщиха от общинския пресцентър.

Водата ще се разпределя към детски градини, училища, болници и институции. Общинската управа ще направи организация за раздаването на част от водата и на нуждаещи се граждани.

''Не смятаме да седим и да изчакваме гибелта за населението на Перник'', заяви пред БНР Кристина Кирилова – един от организаторите на протестите в Перник досега. Те още обмислят последващите си действия след решението от вчера за нов по-строг режим на водата в града.

''Че има на по-високо равнище виновни за тази ситуация – има. Това е и министърът на околната среда и водите. Той до този момент нито пожела да говори с гражданите на Перник, нито нищо – само си говорим чрез медиите, което за мен не е нормално. Нито един от министрите не пожела да дойде дори в града, за да разговаря с хората. Те трябва да дойдат тук, на място и да дадат конкретно решение'', коментира Кирилова.

Тя предупреди, че ако се въведе новият режим, хората в по-високите части въобще няма да имат вода:

''Аз живея в квартал, който е по-нависоко и при нас почти не стига вода. (…) Този порочен кръг няма да спре, защото вода в язовира няма. Още на първия протест показах един документ и казах, че водата няма да ни стигне до този разчет, който бяха направили. Това е факт. Факт е, че почти сме на ''мъртвия обем'' в язовира. Един цял град и околните села ще останем без вода – това в XXI век не е нормално.''

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама