Успешен полет с първия изцяло електрически търговски самолет

08:30, 11 дек 19 / Любопитно 25 2124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият в света търговски самолет, изцяло захранван с електричество, извърши успешен полет в канадската провинция Британска Колумбия, съобщи Harbor Air Seaplanes.

Полетът е станал възможен благодарение на съвместните усилия на двете компании - Harbor Air, най-голямата авиокомпания в Северна Америка, и magniX, компанията, която направи революция в областта на електрическата авиация, предаде БГНЕС.

„Тази сутрин беше проведен успешен полет на ePlane, шестместен самолет Havilland Canada DHC-2 Beaver в Ричмънд, задвижван от двигател magni500 със 750 конски сили. Този исторически полет бележи началото на третата ера в авиацията - електрическата“, се казва в съобщението на компанията.

Самолетът е бил управляван от Грег Макдугал, изпълнителен директор и основател на Harbour Air. Според него този полет „влезе в историята“.

Самолетният двигател, уверява компанията, „осигурява чист и ефективен начин за захранване на самолета“. След като реализират задачата си, двете компании скоро ще започнат процеса на сертифициране и одобрение на задвижващата система и оборудването на самолетите с такива електродвигатели. След приключване на сертифицирането се планира да се подмени и останалата част от флота с двигатели magniX.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама